За здраво сърце - правилна диета

Наука 02.04.2024 12:23 Снимка: ДНЕС+

За здраво сърце - правилна диета

Канадски изследователи потвърдиха, че наличието на достатъчно количество плодове, зеленчуци, бобови растения и ядки в диетата на човек помага за намаляване на риска от развитие на сърдечно-съдови заболявания, както и за предотвратяване на инсулти и инфаркти.

Съобщава се, че учени от университета Макмастър, заедно с колеги от други изследователски центрове, са се обърнали към резултатите от проучвания, в които са анализирани данни от 245 хиляди души с различни нива на доходи от 80 страни.

Както отбеляза доцентът от университета Макмастър и водещ изследовател Андрю Менде, консумирането на цели храни в умерени количества е от ключово значение за намаляване на риска от сърдечни заболявания.

Важни са не само плодовете, зеленчуците и пълнозърнестите храни, но и рибата, непреработените меса и мазните млечни храни. В материала се пояснява, че става дума за комбинация от изброените продукти и умерена консумация. Тоест, например, препоръчително е да ядете мазна морска риба (две до три порции седмично) със зеленчуци или гарнитура от бобови растения.

По-рано ендокринологът, доктор на медицинските науки Зухра Павлова отбеляза в Telegram, че животинският протеин трябва да присъства в човешката диета за нормалното функциониране на тялото.

Това според специалиста се потвърждава от различни изследвания. Лекарят подчерта, че анемията, отпуснатата кожа, нездравословната загуба на тегло и много други, с които се сблъскват пациентите, са „тъжни последици от небалансирана диета“. Животинският протеин е фундаментално важен за нашия скелет, особено в зряла възраст, каза още ендокринологът.

CHF CHF 1 2.013
GBP GBP 1 2.28956
RON RON 10 3.93393
TRY TRY 100 5.68004
USD USD 1 1.83612