За първи път от 36 г. Големият бариерен риф се възстановява

Наука 04.08.2022 18:24 Снимка: ДНЕС+

За първи път от 36 г. Големият бариерен риф се възстановява

Коралите са се възстановили от бури и избелващи събития до рекордни нива в голяма част от Големия бариерен риф в Австралия, съобщава Би Би Си.

Северната и централната част на рифа имат най-голямото коралово покритие от началото на наблюдението преди 36 години. Но кораловото покритие в южната част на рифа е намаляло.

Новият корал е особено уязвим - което означава, че напредъкът може бързо да бъде отменен от изменението на климата и други заплахи, казват служители.

Всяка година Австралийският институт по морски науки (Aims) изследва здравето на рифа, използвайки въздушни проучвания и водолази, теглени бавно от лодка. След като четвъртото масово избелване за шест години беше потвърдено през март, Aims имаше сериозни опасения преди тазгодишното проучване.

"През нашите 36 години наблюдение на състоянието на Големия бариерен риф не сме виждали толкова избелвания за такъв кратък период", каза главният изпълнителен директор Пол Хардисти.

Избелването се случва, когато коралите, стресирани от топлата вода, изхвърлят водораслите, живеещи в тях, които им придават цвят и живот. Само две събития на масово избелване са били регистрирани преди 2016 г. Тазгодишното събитие за избелване беше първото, което се случи по време на Ла Ниня, метеорологичен феномен, който обикновено води до по-ниски температури на водата.

Тези последни резултати показват, че рифът може да се възстанови, ако условията позволяват, казва д-р Хардисти, но "острите и тежки смущения" стават все по-чести и по-продължителни.

Рифът също е бил повреден от морски звезди, които се хранят с корали и тропически циклони, които генерират разрушителни вълни.

Голяма част от новия коралов растеж - вид, наречен Acropora - е особено изложен на заплахите от рифа, каза д-р Майк Емсли от Aims. "Това означава, че бъдещи смущения могат да обърнат наблюдаваното възстановяване за кратко време", каза той.

Големият бариерен риф е включен в списъка на Юнеско за световното наследство от 40 години поради неговото "огромно научно и присъщо значение" като една от екосистемите с най-голямо биоразнообразие в света.

Управлението на морския парк на Големия бариерен риф, което отговаря за рифа, заяви, че перспективите за иконата са "много лоши" поради изменението на климата.

ЮНЕСКО, научната и културна организация на ООН, казва, че не се прави достатъчно за опазването на рифа.

CHF CHF 1 1.89243
GBP GBP 1 2.34167
RON RON 10 3.95517
TRY TRY 10 1.22252
USD USD 1 1.79648