Вярно ли е, че музиката на Моцарт повлиява при психични заболявания?

Наука 26.04.2023 12:54 Снимка: ДНЕС+

Вярно ли е, че музиката на Моцарт повлиява при психични заболявания?

Ново проучване на психолози от Виенския университет показва, че няма научни доказателства в подкрепа на предполагаемия положителен ефект на соната KV448 на Моцарт върху епилепсията.

През последните 30 години имаше забележителни твърдения за положителните ефекти от музиката на Волфганг Амадеус Моцарт - върху хора, животни и дори микроорганизми. Например се казва, че слушането на неговата соната повишава интелигентността на възрастни, деца или фетуси в утробата.

Говореше се, че дори кравите дават повече мляко, а бактериите в пречиствателните станции за отпадни води работят по-добре, когато чуят композицията на Моцарт.

Някои проучвания, които съобщаваха за облекчаване на симптомите при пациенти с епилепсия, след като са слушали KV448, привлякоха много обществено внимание.

Ефектът на Моцарт при епилепсия би бил желателен, тъй като антиепилептичните лекарства често причиняват тежки странични ефекти и могат да имат отрицателно въздействие върху органни функции, плодовитостта или кръвната картина на пациентите, а и при 30% от засегнатите от епилепсия лекарствените терапии са неефективни.

Междувременно някои проучвания съобщиха, че пациентите, слушащи KV448, са имали по-малко епилептични припадъци, докато докато за Симфония 94 на Хайдн дори се съобщава, че действа проепилептично, припомнят виенските учени. Те представят систематичен преглед и мета-анализ на ефектите на KV448 върху епилепсията и свързаните с нея медицински състояния.

Сега психолозите от Виенския университет Сандра Оберлайтер и Якоб Питшниг показват в ново проучване, публикувано в списание Nature Scientific Reports, че няма доказателства за положителен ефект от мелодията на Моцарт върху хората с епилепсия.

Проучването им е базирано на цялата налична научна литература по тази тема. Изследователите са категорични, че няма надеждни доказателства за толкова благоприятен ефект на музиката на Моцарт върху епилепсията. Те откриха, че този предполагаем ефект на Моцарт може да се дължи главно на селективно докладване, малък размер на извадката и неадекватни изследователски практики в този корпус от литература.

„Музиката на Моцарт е красива, но за съжаление, не можем да очакваме от нея облекчение на симптомите на епилепсия“, заключават изследователите./zdrave.to

CHF CHF 1 1.98461
GBP GBP 1 2.28258
RON RON 10 3.93116
TRY TRY 100 5.59045
USD USD 1 1.80361