Водата за уста и  доколко е способна да предпазва от заразата

Наука 21.03.2021 10:11 Снимка: ДНЕС+

Водата за уста и доколко е способна да предпазва от заразата

Учени от университета по дентална медицина "Рътгърс" (Ню Джързи, САЩ) установяват, че антибактериалната вода за уста има потенциал да предотврати предаването на COVID-19, пише Futurity.

Проучването е публикувано в журнала Pathogens и показва, че ползването на някои определени марки вода за уста може да намали концентрацията на вируса в устната кухина, а от там и вероятността той да бъде предаден.

Учените изпробват препарати от няколко различни производители, като само два от тях показват добри и същевременно безвредни за устните тъкани резултати.

Това е добре познатият ни Listerine и Chlorhexidine, който се дава само с лекарско предписание.

Проучването е с първоначална цел да установи дали има начин да се ограничи рискът от заразяване при зъболекарите, които имат близък и продължителен контакт с много пациенти всеки ден.

Клиничните резултати показват, че това действително е възможно, но все още предстои да бъдат направени изследвания с хора в нелабораторни условия.

За проучването са ползвани дози, концентрация и времетраене на опитите, които отговарят на ползването на препаратите в реална среда.

Припомняме, че в края на миналата година същият университет доказа, че пастите за зъби с цинк и олово неутрализират вируса на 99.9% само за две минути контакт, като същият ефект имат и водите за уста, съдържащи цетилпиридин хлорид./lifestyle.bg

CHF CHF 1 1.81583
GBP GBP 1 2.29719
RON RON 10 3.97502
TRY TRY 10 1.95612
USD USD 1 1.6448