Вероятността от повторeн COVID-19 се увеличава с 5-10% всеки месец

Наука 28.07.2021 09:26 Снимка: ДНЕС+

Вероятността от повторeн COVID-19 се увеличава с 5-10% всеки месец

Вероятността от повторно заразяване с COVID-19 шест месеца след заболяването се увеличава с всеки изминал месец с 5-10 процента, заяви вирусологът Евгений Тимаков в ефира на радиостанция "Вести FM, предаде БТА.

"Ако не се направи реваксинация, тогава вероятността от заразяване с коронавирус шест месеца след заболяването се увеличава с около 5-10 процента всеки месец", каза той.

Руското министерство на здравеопазването препоръчва нова ваксинация или ваксинация след заболяване шест месеца по-късно, докато в страната се постигне необходимото ниво на колективен имунитет. Този период се нарича "спешна ваксинация". След това може, както е планирано, да се премине към "рутинна ваксинация" 12 месеца след заболяването или реваксинацията.

Тимаков допълва, че след като е прекарал безсимптомно заболяването, човек вече може да се ваксинира срещу нова коронавирусна инфекция месец след оздравяването.

"Ако случайно сме установили, че сме преболедували безсимптомно, то ваксина може да се постави в рамките на един месец след възстановяването", каза експертът.

В същото време, ако заболяването е протекло с очевидни клинични прояви - треска, кашлица, промени в компютърната томография на белите дробове и други, тогава се препоръчва ваксинация след шест месеца. "В продължение на шест месеца човек е защитен от повторно заразяване с коронавирусна инфекция", отбелязва Тимаков и добавя, че все пак е необходимо да продължи взимането на предпазни мерки./БТА

CHF CHF 1 1.81583
GBP GBP 1 2.29719
RON RON 10 3.97502
TRY TRY 10 1.95612
USD USD 1 1.6448