Важната роля на жените във всеки екип

Наука 20.05.2021 16:19 Снимка: ДНЕС+

Важната роля на жените във всеки екип

От какво зависи умението на една група да работи заедно и да решава най-различни задачи е въпрос, чийто отговор е изключително важен и за науката, и за работодателите.

Учени от университета "Карнеги Мелън" в Пенсилвания се заемат със задачата да намерят отговора. Те изследвали 22 научни разработки, обхванали 5439 души, които били ангажирани в групови или индивидуални трудови дейности.

Екипът стигна до извода, че индивидуалните умения, полът и груповото сътрудничество са част от колективния интелект.

Според учените по-голямото женско присъствие в работната среда увеличава "колективния интелект" при взимането на решения. Присъствието на повече дами, възрастовото разнообразие и броят на членовете на групата значително стимулират "колективния интелект".

В случаите с по-силно женско присъствие способността за взимане на правилните решения е много по-голяма, в сравнение с тези на изцяло доминираните от мъже колективи, пише Daily Mail.

Груповото сътрудничество е и два пъти по-важно за успеха, отколкото индивидуалните дарби, според една от авторките на проучването Анита Уилямс Ули.

Науката силно разчита на "колективния интелект" при решаването на редица проблеми - от климатичното затопляне до създаването на нови технологии и начини на лечение. /lifestyle.bg

CHF CHF 1 1.81583
GBP GBP 1 2.29719
RON RON 10 3.97502
TRY TRY 10 1.95612
USD USD 1 1.6448