Вълци-роботи пазят японски град от мечки

Наука 12.11.2020 11:53 Снимка: ДНЕС+

Вълци-роботи пазят японски град от мечки

Японският град Такикава е разположил роботи с вид на вълк в околностите на града, в опит да изплаши мечките, които стават все по-голяма опасност за местните жители.

Представители на градските власти на Такикава, на остров Хокайдо, набавиха и инсталираха два робота, известни като „Чудовището-вълк“, тъй като от септември все по-често се виждат мечки в околностите на населените места.

Неприятните срещи между селяни и мечки стават все по-чести, което никога не се е случвало досега в тези части, съобщава „Гардиън“.

Срещите с това опасно животно са истинска рядкост, но през настоящата година вече са регистрирани десетки нападения, две от които завършват със смърт.

Ето защо властите свикват извънредно заседание миналия месец, за да обмислят как да бъдат предотвратени в бъдеще тези неприятни събития.

Един от начините, избрани от местните власти в Такикава, са роботизираните вълци. Необичайните роботи имат четири крака, масивно окосмено тяло, синя грива и блестящи червени очи.

Когато роботът вълк детектира движения, той движи главата си, очите му светват и издава звук, наподобяващ вълчи вой.

Между другото, производителят на тези роботи “Ohta seiki” е продал около 70 от тях от 2018 г. насам.

Интересно е, че японският вълк е обитавал централните и северните части на страната преди повече от век, той е бил ловуван до изчезване.

Градските власти на Такикава заявиха, че мечките стават все по-активни и опасни, докато търсят храна, преди да влязат в хибернация в края на ноември.

Трудностите в намиране на плодове тази година може да е принудил животните да се спуснат по-близо до градовете и селата в търсене на храна, съобщават местните медии. /БГНЕС

Още по темата

CHF CHF 1 1.78729
GBP GBP 1 2.28592
RON RON 10 3.97083
TRY TRY 10 1.89161
USD USD 1 1.64438