В Италия трансплантираха бял дроб от жив донор за първи път

Наука 20.01.2023 11:07 Снимка: ДНЕС+

В Италия трансплантираха бял дроб от жив донор за първи път

Уникална трансплантация на част от бял дроб от жив донор е извършена за първи път в Италия, съобщи ТАСС, позовавайки се на в. "Република". Според изданието баща е станал донор на 5-годишния си син, който е роден със сериозна патология.

По-рано момчето вече е претърпяло трансплантация на на костен мозък, като бащата отново е бил донор.

Операцията може да осигури на момчето щастливо детство, което то досега е прекарвало по болници. Трансплантацията е извършена в болницата "Папа Йоан XXIII" в Бергамо - същата, в която го лекуват от коронавирусна инфекция по време на първата вълна на пандемията, обхванала Италия в началото на 2020 г., предаде БТА.

Операцията, направена във вторник, има малко аналози в Европа. Трансплантация на донорски орган от човек, който не е починал, вече е извършена в Япония и САЩ. В Италия обаче това е първият подобен прецедент.

Интервенцията се е наложила, след като имунологичната реакция на трансплантирания чужд "материал" под формата на костен мозък е довела до влошаване на общото състояние на детето. В резултат на това то е могло да диша само с помощта на апарат за изкуствена вентилация. Само ден след операцията момчето вече може да диша самостоятелно. Лекарите обаче предпочитат да изчакат състоянието му да се стабилизира напълно, преди да говорят за успешна интервенция.

CHF CHF 1 2.01114
GBP GBP 1 2.29006
RON RON 10 3.93195
TRY TRY 100 5.66429
USD USD 1 1.83543