Учени подготвят най-голямата карта на подземните мрежи от гъби

Наука 01.12.2021 19:33 Снимка: ДНЕС+

Учени подготвят най-голямата карта на подземните мрежи от гъби

Това е част от борбата срещу климатичните промени в света

Учени от САЩ и Европа обявиха, че работят по най-голямата карта на подземните мрежи от гъби, които според тях са важна, но подценена досега част от пъзела за намирането на решения срещу климатичните промени, съобщи Асошиейтед прес, цитирана от БТА.
В сътрудничество с местни общности по целия свят, учените планират да съберат 10 000 ДНК проби, за да определят доколко обширните мрежи, създавани от гъби в почвите, се променят в резултат на човешката дейност и в частност от глобалното затопляне.
"Гъбите са невидимите инженери на екосистемите и обществеността не обръща особено внимание на загубата им", каза Тоби Киърс, преподавател по еволюционна биология в Свободния университет в Амстердам и съосновател на неправителственото Дружество за защита на подземните мрежи, което е двигател на инициативата.
"Нови изследвания и климатични модели предоставят неопровержими доказателства, че оцеляването на Земята е свързано с подземния свят", каза тя.
Експертите са на мнение, че проследяването на това как мрежите, известни като мицели, са засегнати от климатичните промени, е ключово за защитата им и за това, че те ще допринасят за собствените механизми, чрез които природата елиминира въглеродния двуокис от въздуха.
Гъбите допринасят за това с хранителни вещества, които помагат на растенията да растат по-бързо или като улавят и задържат въглерода в огромните подземни мрежи, които създават. /БТА

CHF CHF 1 1.81583
GBP GBP 1 2.29719
RON RON 10 3.97502
TRY TRY 10 1.95612
USD USD 1 1.6448