Учени обясниха лошия дъх на чесъна

Наука 19.06.2014 08:25

Учени от Американското химическо дружество публикуваха резултатите от изследване на причините за лошия дъх в устата след ядене на чесън. Експертите го обясняват с химични съединения в хранителния продукт и стигат до извода, че на науката засега не са известни методи за борба с проблема, съобщи Foodbeast.
Химиците са установили, че в чесъна се съдържа алилметилдисулфид. Това химично съединение се оказва особено устойчиво и трудно за премахване. Попадайки в кръвта, то дълго време циркулира в организма, придава на дъха, а също на течностите и субстанциите, отделяни от тялото, специфичен неприятен мирис.

Според учените миенето на зъбите и използването на освежители на дъха са само временна мярка, но не премахват причината за чесновия мирис. В изследването не се уточнява след колко време алилметилдисулфидът напълно се извежда от организма. /blitz.bg

CHF CHF 1 2.07669
GBP GBP 1 2.26842
RON RON 10 3.86322
TRY TRY 100 4.09174
USD USD 1 1.67337