"Требенище. 105 години от откриването на некропола" - вече може да се разгледа и онлайн

Наука 09.05.2024 19:37 Снимка: ДНЕС+

"Требенище. 105 години от откриването на некропола" - вече може да се разгледа и онлайн

Изложбата "Требенище. 105 години от откриването на некропола, 1918 - 2023 г." може да бъде разгледана виртуално на страницата на Националния археологически институт с музей - БАН в рубриката "Дигитални изложби".

Предметите от инвентара на богатите седем воински гроба могат да бъдат видени в постоянната експозиция на Националния археологически музей, зала Трезор, съобщават от екипа на НАИМ-БАН, цитиран от БТА.

"Посетителите могат да разгледат разнообразните предмети, присъствали в гробния инвентар на знатни мъже воини и жени, като изработени от злато инсигнии на властта, сребърни и бронзови съдове, накити от сребро, мъниста от кехлибар, оръжие и др. Експозицията е придружена от постерна изложба, представяща историята на откриването на некропола и неговите проучватели", казват от музея.

Изложбата "Требенище. 105 години от откриването на некропола при Требенище. 1918 - 2023 г." е резултат от съвместната работа на учени от НАИМ-БАН, Национална институция Археологически музей на Република Северна Македония (НИАМСМ), Националния музей на Сърбия и Института за защита на паметниците на културата и музей - Охрид, както и на доброто партньорство между културните и научните институции на България, Сърбия и Република Северна Македония.

Осъществява се под патронажа на Министерството на културата и с подкрепата на Българската академия на науките.

Експозицията бе представена в НАИМ-БАН от октомври м.г. до края на март т.г., като беше придружена от постерна изложба, представяща история на проучванията, както и печатни издания на български и английски език. Тя бе посетена от над 15 хиляди души.

След като бе представена в Скопие и София, тя предстои да бъде подредена и в Белград през 2025 година. Предвидено е да се осъществи академичен обмен на учени от България, Република Северна Македония и Сърбия.

Още по темата

CHF CHF 1 2.05143
GBP GBP 1 2.3227
RON RON 10 3.9295
TRY TRY 100 5.60689
USD USD 1 1.83027

Водещите новини