Тоалетната чиния, капакът й и защо винаги да го затваряме, преди да пуснем водата

Наука 19.06.2020 09:11 Снимка: ДНЕС+

Тоалетната чиния, капакът й и защо винаги да го затваряме, преди да пуснем водата

Обществените тоалетни са едно от местата, които винаги посещаваме с притеснения за хигиената. Гледаме да не докосваме нищо и да излезем възможно най-бързо, веднага след като пуснем водата.

И именно това действие ни поставя под сериозна заплаха, независимо дали ползваме тоалетна на обществено място, или тази у дома, до която имаме достъп само ние. Защото в чинията живеят достатъчно вируси и бактерии, които само чакат да се развихрят, щом натиснем копчето на казанчето.

Ново изследване на китайски учени от Yangzhou University, публикувано във Physics of Fluids, разглежда връзката между пускането на водата в тоалетната и разпространението на различни вируси, сред които и COVID-19.

Конкретно за него, както и за много други, е възможно фекално-оралното предаване. Така ако някой, който е преносител на вируса, използва тоалетната, с пускането на водата заразени капчици ще попаднат навсякъде около чинията. И не е никак трудно да влезем в контакт с тях.

От 40 до 60% от пръските достигат височина по-голяма от тази на седалката. Някои пък скачат на цели 91 сантиметра от пода, се доказва чрез компютърен модел. Капчиците са толкова малки, че могат да се задържат във въздуха повече от минута, предава BBC.

Затова изводът е, че трябва не само тоалетните да се дезинфекцират добре, но и винаги да затваряме капака на тоалетната чиния, преди да пуснем водата. И, разбира се, да си измиваме добре ръцете след посещение в "едното място"./lifestyle.bg

CHF CHF 1 1.81583
GBP GBP 1 2.29719
RON RON 10 3.97502
TRY TRY 10 1.95612
USD USD 1 1.6448