Тлъстата тайна на мюслито
Наука 04.07.2014 14:56
Производителите подценяват калориите, които фибрите доставят в организма
Всяка диета, която решите да опитате, започва с мантрата „Закуската е най-важното ядене за деня“. Осем от десет хранителни режими препоръчват за закуска да се консумира овесени ядки, може и мюсли, в комбинация с плодове или мляко. Безусловно, имате една наистина здравословна закуска. Има нещо обаче, което вие и диетологът ви не знаете: това далеч не е толкова нискокалорично, колкото досега сте си мислили.
Според учените калориите, които са отбелязани на опаковките на всички видове мюсли, са подвеждащи и неточни. Те смятат, че производителите подценяват калориите, които фибрите доставят в организма и преувеличават количеството на сурови ядки и плодове. Това разминаване може да достигне до 30% от общото количество калории.
Въпросът, с подвеждащите обозначения на етикетите, беше повдигнат на годишната конференция на Американската асоциация за научен напредък в Бостън. Професор Джефри Лайвсли, британски специалист по хранене, споделя: „Когато хората консумират мюсли, те действително се хранят здравословно, но често наддават на тегло.“
За никого не е тайна, че фибрите съдържат калории. Според старата система за оценка на енергийната стойност фибрите, като баластни вещества, не се разграждат в организма и техните калории не бива да се взимат предвид.
Новите правила на Европейската агенция по храните налага и нови правила при изчисляването и изписването на енергийната стойност на продуктите. От края на 2014 г. производителите и търговците ще са длъжни да отбелязват на етикета по 2 калории за всеки грам фибри от съдържанието на продукта.
Досега енергийната стойност на продуктите се изчисляваше според традиционната система, която оценяваше само калориите, които постъпват от протеини, въглехидрати и мазнини. Всеки грам протеини и въглехидрати се оценява с 4 калории, а мазнините с 9 калории. С промяната към тях ще се добавят и по 2 калории за всеки грам фибри.
Мнението на д-р Лайвсли е, че като цяло традиционната система за отчитане на енергийната стойност на различните продукти е добра. Но остарелите методи, които използва, както и различните фактори, които не взима предвид при отчитането на калоричността, могат да подведат хората. /faktor.bg
Всяка диета, която решите да опитате, започва с мантрата „Закуската е най-важното ядене за деня“. Осем от десет хранителни режими препоръчват за закуска да се консумира овесени ядки, може и мюсли, в комбинация с плодове или мляко. Безусловно, имате една наистина здравословна закуска. Има нещо обаче, което вие и диетологът ви не знаете: това далеч не е толкова нискокалорично, колкото досега сте си мислили.
Според учените калориите, които са отбелязани на опаковките на всички видове мюсли, са подвеждащи и неточни. Те смятат, че производителите подценяват калориите, които фибрите доставят в организма и преувеличават количеството на сурови ядки и плодове. Това разминаване може да достигне до 30% от общото количество калории.
Въпросът, с подвеждащите обозначения на етикетите, беше повдигнат на годишната конференция на Американската асоциация за научен напредък в Бостън. Професор Джефри Лайвсли, британски специалист по хранене, споделя: „Когато хората консумират мюсли, те действително се хранят здравословно, но често наддават на тегло.“
За никого не е тайна, че фибрите съдържат калории. Според старата система за оценка на енергийната стойност фибрите, като баластни вещества, не се разграждат в организма и техните калории не бива да се взимат предвид.
Новите правила на Европейската агенция по храните налага и нови правила при изчисляването и изписването на енергийната стойност на продуктите. От края на 2014 г. производителите и търговците ще са длъжни да отбелязват на етикета по 2 калории за всеки грам фибри от съдържанието на продукта.
Досега енергийната стойност на продуктите се изчисляваше според традиционната система, която оценяваше само калориите, които постъпват от протеини, въглехидрати и мазнини. Всеки грам протеини и въглехидрати се оценява с 4 калории, а мазнините с 9 калории. С промяната към тях ще се добавят и по 2 калории за всеки грам фибри.
Мнението на д-р Лайвсли е, че като цяло традиционната система за отчитане на енергийната стойност на различните продукти е добра. Но остарелите методи, които използва, както и различните фактори, които не взима предвид при отчитането на калоричността, могат да подведат хората. /faktor.bg
![]() |
1 | 2.07559 |
![]() |
1 | 2.26868 |
![]() |
10 | 3.86535 |
![]() |
100 | 4.10014 |
![]() |
1 | 1.67552 |
Последни новини
- 23:39 Зеленски: Украйна е готова да установи нова архитектура на сигурността
- 23:35 Тръмп е за тристранна среща. Макрон: Европа също иска да е на масата за преговори
- 19:33 Задържан е убиецът на жената в Първомай, чийто съпруг е полицай
- 19:26 Разследващи започнаха оглед на плажа в Несебър, където 8-годишно дете загина след падане от парашут
- 19:19 Български шофьор на камион предизвика тежка катастрофа в Гърция с три жертви
- 19:11 Хамас прие ново предложение за прекратяване на огъня в Газа
- 19:04 Милорад Додик вече не е президент на Република Сръбска
- 18:56 Европейските морета се затоплят, последиците ще са катастрофални