Темповете на топене на Антарктида са "апокалиптични"

Наука 09.02.2024 18:26 Снимка: ДНЕС+

Темповете на топене на Антарктида са "апокалиптични"

Според изследване, публикувано на 7 февруари в списание Nature Geoscience, част от ледената покривка е изтъняла с 450 метра - височина, по-голяма от тази на Емпайър Стейт Билдинг

Данните от ледено ядро с дължина над 600 метра разкриват, че леденият щит на Западна Антарктида се е свил внезапно и драматично преди около 8 000 години, което дава тревожна представа за това колко бързо може да се стопи антарктическият лед и да доведе до покачване на морското равнище.

Според изследването, публикувано на 7 февруари в списание Nature Geoscience, част от ледената покривка е изтъняла с 450 метра - височина, по-голяма от тази на Емпайър Стейт Билдинг - за период от само 200 години в края на последния ледников период.

Снимка: iStock by Getty Images

Това е първото пряко доказателство, което показва толкова бърза загуба на лед навсякъде в Антарктида, твърдят авторите на изследването.

Макар учените да знаят, че в края на последния ледников период ледената покривка е била по-голяма, отколкото днес, много по-малко се знае кога точно е станало това свиване, казва Ерик Волф, глациолог от Университета в Кеймбридж, и автор на изследването.

Това изследване променя всичко, казва той пред CNN. "Успяхме да кажем кога точно се е оттеглил, но също така успяхме да кажем колко бързо се е оттеглил".

Сега вече е ясно, че ледената покривка се е отдръпвала и изтънявала много бързо в миналото, казва Волф и допълва: "Опасността е, че това може да започне отново. Ако започне да се оттегля, това наистина ще стане много бързо и да има катастрофални последици с покачването на световното морско равнище", добавя той.

Западноантарктическият леден щит съдържа достатъчно вода, за да повиши морското равнище с около 5 метра, което би довело до опустошителни наводнения в крайбрежните градове по целия свят.

Изследването е "отлична детективска работа" за голяма част от антарктическия леден щит, казва Тед Скамбос, глациолог от Университета на Колорадо в Боулдър.

Снимка: iStock by Getty Images

Основното послание е, че "количеството лед, съхранявано в Антарктида, може да се променя много бързо - с темпове, с които много крайбрежни градове трудно биха се справили", казв той пред CNN.

Ледените ядра са исторически архив на земната атмосфера. Съставени от слоеве лед, които са се образували при падането на сняг и са се уплътнявали в продължение на хиляди години, те съдържат мехурчета от древен въздух, както и замърсители, които осигуряват запис на промените в околната среда през хилядолетията.

Леденото ядро, анализирано в изследването, е пробито от леденото възвишение Скайтрейн, намиращо се на ръба на ледената покривка, близо до мястото, където ледът започва да плава и става част от ледения шелф Роне.

Учените го извличат през 2019 г. в рамките на труден процес, който включва постоянно сондиране в продължение на 40 дни, като се изтегля тънък цилиндър лед няколко метра наведнъж. След това нарязват ядрото на части, опаковат го в изолирани кутии, съхранявани при минус 20 градуса по Целзий, и ги изпращат до Обединеното кралство.

Учените измерват изотопите на водата в леденото ядро, които дават информация за температурата в миналото. По-високите температури показват по-ниско разположен лед - представете си го като планина, каза Волф, колкото по-високо се изкачвате, толкова по-студено става.

Те измерват и налягането на въздушните мехурчета, уловени в леда. По-ниско разположеният и по-тънък лед съдържа въздушни мехурчета с по-високо налягане.

Данните разкриват колко бързо е изтънял ледът в края на последната ледникова епоха, което е изненада - казва Волф. "Всъщност прекарахме много време в проверка дали не сме допуснали грешка при анализа."

Западноантарктическият леден щит е особено уязвим към климатичните промени, тъй като земята под него е под морското равнище и се спуска надолу. Когато под него попадне топла вода, той може да се разтопи много бързо.

Това, което прави откритията толкова тревожни, според Изобел Роуел, учен по ледени ядра в Британската антарктическа служба и съавтор на изследването, е, че след като този процес настъпи, "наистина е много малко, ако изобщо има нещо, което можем да направим, за да го спрем", казва тя пред CNN.

Най-важното е "да не се стига твърде далеч", добавя Волф, а това означава да се справим с изменението на климата. "Все още можем да избегнем тези критични точки".

Новите данни ще помогнат за подобряване на точността на моделите, които учените използват, за да прогнозират как ледената покривка ще реагира на бъдещото глобално затопляне, се казва в доклада.

Снимка: БТА
CHF CHF 1 2.05078
GBP GBP 1 2.31374
RON RON 10 3.9295
TRY TRY 100 5.57012
USD USD 1 1.82993