Тържествено кръщение на екватора се проведе на борда на „Св. св. Кирил и Методий“

Наука 23.01.2023 09:32 Снимка: ДНЕС+

Тържествено кръщение на екватора се проведе на борда на „Св. св. Кирил и Методий“

Членовете на екипажа на българския военен научноизследователски кораб "Св. св. Кирил и Методий“ участваха в тържествено кръщение на екватора. Церемонията се проведе на бака на НИК 421 часове след като плавателният съд премина през нулевия паралел, съобщи БТА.

Моряците спазиха старите традиции и първо приветстваха повелителя на моретата и океаните Нептун и неговата благородна съпруга Амфитрита, докато владетелите заемаха местата си на импровизирани тронове. След това всеки един от членовете на екипажа трябваше да изтърпи и същинската част от морското кръщение в стремежа си да бъде благословен от Нептун да пътува из владенията му и занапред.

Всеки един от моряците трябваше да бъде "прегледан" от лекар и "обръснат" от берберин, преди да получи правото да премине през спасителен пояс, символ на прекосяването на екватора, под силна струя вода, за да се изправи достоен пред боговете. След успешното преминаване на изпитанието Нептун заповяда на всички свои поданици – делфини, нереиди и тритони, да оказват помощ и съдействие на славните моряци в случай на нужда.

Събитието породи множество позитивни емоции у членовете на екипажа на "Св. св. Кирил и Методий" и укрепи още повече духа на борда в 27-ия ден от плаването на кораба към Антарктида.

НИК 421 пресече екватора в 03:19 часа корабно време (04:19 часа източноевропейско време) на 22 януари, с което се превърна в първия военен научноизследователски кораб в историята на българското корабоплаване, преминал през нулевия паралел. Така плавателният съд навлезе в Южния Атлантик, придържайки се към курса си на юг-югозапад към Южна Америка по пътя си към остров Ливингстън, където ще подпомогне 31-вата българска антарктическа експедиция.

CHF CHF 1 2.01778
GBP GBP 1 2.2902
RON RON 10 3.93068
TRY TRY 100 5.65181
USD USD 1 1.83853