"Снимката, която доказва, че Земята е плоска"

Наука 09.11.2023 16:41 Снимка: ДНЕС+

"Снимката, която доказва, че Земята е плоска"

Тъжен факт е, че в социалните мрежи се тиражират всевъзможни глупости и фалшиви новини. Някои от тях са толкова безумни, че си заслужава да бъдат оборени и порицани.

В Телеграм и някои други онлайн платформи любители на конспиративните теории споделят една снимка, която доказвала, че Земята все пак е плоска. А привържениците на движението "Flat Earth" ("Плоска Земя") от цялото земно кълбо (ха-ха) празнуват, че били намерили окончателното доказателство за тяхната теория.

Оставете ги, нека тази шепа смахнати хора се радва, биха казали мнозина. Само че и други групи в социалните мрежи с многобройни фенове са запленени от темата. А иначе само въпросното движение "Плоска Земя" има около 250 000 последователи във Фейсбук. Трябва все пак да отбележим, че не всички от тях вярват на тази глупост.

Твърди се, че въпросната снимка, която се разпространява в мрежата заедно с още десет други, е заснета от един от сателитите SpaceX на американския предприемач Илон Мъск. Тя е много популярна и сред любителите на заговорнически теории от дясноекстремисткото движение QAnon. Те твърдят, че въпросните 11 снимки били изпратени до НАСА, без да са криптирани - и така били прихванати от хакери.

Историята на една налудничава теория

В митологичните представи на редица ранни култури Земята наистина е била плоска. Но най-късно през Античността е направено откритието, че нашата планета има формата на кълбо. А през третото столетие сл. Хр. гръцкият математик и астроном Ератостен успява дори доста прецизно да изчисли обиколката на Земята.

Но дори и в мрачното Средновековие почти никой не е вярвал, че Земята може да е плоска, макар този мит да стига чак до 19 век. Тогава британският откривател и автор Самюел Роуботъм (1816–1884) твърдял, че Земята е плоска, че северният полюс се намирал по средата, Слънцето било на по-малко от 4000 мили от Лондон и именно то се въртяло в орбита около плоската Земята, а не обратното.

В САЩ идеите на Роуботъм са възприети от Апостолическата християнска църква, а през 1956 се основава и въпросното движение "Плоска Земя". Първоначално то няма никакво влияние, а неговите привърженици определят снимките на Земята от Космоса като конспирация.

Снимката на "плоската Земя": проверка на фактите

На въпросната фотография континентите се виждат размазано и изкривени, а отстрани се различават Слънцето и Луната. Всичко наоколо е потънало в бяло, което напомня за ледове.

Ще ме извиняват любителите на конспирациите, но въпросната снимка не е никакво доказателство, а чист фейк. Това потвърждават също и от Mimikama - немскоезична платформа за разкриване на измами в интернет и фалшиви съобщения. Нейните експерти са установили "редица несъответствия", като например това, че сателитите "Старлинк"  на SpaceX нямат камери, които могат да снимат Земята. Тази снимка "изобщо не е нова, а вече над 3 години се разпространява като мем в интернет", твърдят от Mimikama.

Според нейните "ловци на фалшиви новини" в случая с разпространяваната "снимка доказателство" става въпрос за стереографска проекция. С тази техника, например в геометрията, едно кълбо може да бъде изобразено върху равнина, пише "Дойче Веле".

Тъй като с кълба и равнини се работи в много области на математиката и нейните приложения, стереографската проекция се използва и за комплексни анализи, в картографията, геологията и фотографията.

Възможно е и това да не убеди привържениците на заговорническите теории и хората от "Flat Earth". Повечето от тях вероятно ще продължат да вярват на "алтернативните факти".

CHF CHF 1 2.07054
GBP GBP 1 2.28085
RON RON 10 3.9386
TRY TRY 100 6.27619
USD USD 1 1.81583