Слънчевите изригвания и могат ли да доведат до “интернет апокалипсис”

Наука 18.11.2023 18:16 Снимка: ДНЕС+

Слънчевите изригвания и могат ли да доведат до “интернет апокалипсис”

Така нареченият "интернет апокалипсис" може да е на хоризонта в резултат на предстояща слънчева супербуря, предупреждава учен.

Професор Питър Бекер, водещ изследовател в университета "Джордж Мейсън", наскоро каза пред FOX Weather, че слънцето е било сравнително тихо с навлизането на интернет, но има 10% шанс през следващото десетилетие "да се случи нещо наистина голямо което потенциално може да унищожи интернет."

Бекер посочи събитието Карингтън от 1859 г., последния път, когато изхвърляне на коронална маса - голямо изхвърляне на плазма и магнитно поле от короната на Слънцето, което може да изкриви магнитното поле на нашата планета - е достигнало Земята.

Когато такова изригване се насочи към нашата планета, то може да попречи на критична инфраструктура като електрически мрежи, сателити, навигационни и GPS системи, радиопредаватели и комуникационно оборудване.

Очакванията на Бекер са, че слънчевите бури ще стават все по-яростни и тежки.

Според него те биха могли да доведат до спиране на интернет за седмици и дори месеци, а загубите за САЩ например биха могли да се равняват на 20 милиарда долара на ден.

Вероятността от слънчеви супербури се е увеличила, когато слънцето наближава най-активната си фаза.

Експерти от Центъра за прогнозиране на космическото време на NOAA прогнозираха, че слънцето ще достигне своя максимум, пика на своя 11-годишен цикъл, между януари и октомври 2024 г.

Слънчевите бури са трудни за прогнозиране, така че Бекер работи с Военноморската изследователска лаборатория, за да създаде система за ранно предупреждение, която да предупреждава за възможни смущения на магнитното поле в рамките на 18 до 24 часа, за да смекчи проблема.

"Ако имаме предупреждение, всяка минута е от значение, защото бихме могли да поставим сателитите в безопасен режим", казва той.

CHF CHF 1 1.89243
GBP GBP 1 2.34167
RON RON 10 3.95517
TRY TRY 10 1.22252
USD USD 1 1.79648