Скритите солени езера под ледници и новото интересно откритие за Марс

Наука 30.09.2020 08:56 Снимка: ДНЕС+

Скритите солени езера под ледници и новото интересно откритие за Марс

В последните години Марс е обект на все по-чести и обстойни изследвания, а основната им задача е една - да открият има ли на Червената планета подходящи условия за живот.

 

Идеята на Илон Мъск за колонизиране на Марс може все още да ни изглежда научна фантастика, но няма спор, че напоследък доскоро напълно непознатата ни планета разкрива все повече от своите тайни пред ентусиазма на изследователите и новите технологии.

Търсенето на извънземен живот винаги е свързано първо с търсенето на вода. Последното откритие на учени от италианския университет Roma Tre не прави изключение. Те обследващ южния полюс на Марс и откриват, че под лед с дебелина една миля има множество малки водоеми, които изграждат едно голямо, солено езеро.

Изследователите се основават на снимка, направена от Mars Global Surveyor на NASA през 2005 г. На нея се вижда въпросната ледена шапка на южния полюс на Червената планета, под която са предполагаемите езера.

През 2018 г. учените откриха голямо подледниково езеро, а сега, след допълнителни изследвания, същият екип идентифицира и поне още три воднисти петна в същия регион. Затова се говори за цяла водна система. А предположенията са, че солните отлагания може да са остатъци от древен океан и днес в тях да се развива някаква форма на живот.

Но не всички изследователи на Червената планета са единодушните, че под дебелите ледове може да има водни басейни. Според някои, водата няма как да остане в течно състояние при тези ниски температури в района. Нищо чудно това да са просто някакъв вид мокри утайки, предава National Geographic.

 

Все още са необходими много изследвания и анализи, както и използване на нови, по-специални технологии, за да може да се докаже със сигурност, че на Марс има вода в течно състояние. Но е очевидно, че усилията няма да спрат, докато не се увенчаят с успех./lifestyle.bg

CHF CHF 1 1.80878
GBP GBP 1 2.19438
RON RON 10 4.01254
TRY TRY 10 2.08337
USD USD 1 1.64355