Сканирай плодовете преди да ги купиш
Наука 16.05.2012 13:15
Колко пъти сте захапали плод, който е изглеждал узрял и сочен и разбирате, че всъщност няма никакъв вкус. В тази връзка германски учени създадоха уред, с който се тестват плодовете и така се улеснява изборът на купувача.
Учените от Института Фраунхофер в Дрездент разработиха малък инфрачервен спектрометър, който може да измери нивото на вода, захар и нишесте в плодовете. Уредът е голям колкото една бучка захар. В случай, че устройството се намали още, ще може да се вгради в паметта на мобилния телефон и така да помогне на потребителите да проверят качеството на плодовете преди те да бъдат купени. Когато устройството е насочено към плодовете, то излъчва ултрачервена светлина. Вълните проникват от няколко милиметра до един сантиметър под люспата на плода и светлината се отразява на спектрометъра за измерване.
Различните съставки отбелязвате ултрачервената светлината по различен начин и така може да се стигне до качеството на стоката, обяснява Хейнрих Григер, откривателят на уреда.
"Ние не искаме да знаем само дали една ябълка е червена. С този уред може да преценим дали плодът има достатъчно захар, което означава и дали е узрял", казва Григер. Измерването може да разкрие нивото на вода, количеството на нишесте, както и различните видове захар като глюкоза, сукроза и фруктоза. След това софтуерът ще сравни тези данни с базата данни, определени за даден плод. Подобни спектрометри съществуват, но този е изключително малък. Големината му е близо 2/3 от бучка захар и е близо 300 пъти по-малък от вече съществуващите уреди.
Появата му на пазара се очаква, да стане в следващите 3-5 години, което означава, че ще може да се вгражда в паметта на мобилните телефони. Но за да стане това, уточняват учените, устройството трябва да стане още по-малко. Уредът може да се използва и за откриване на ментета, пластовете боя на автомобилите, тестване на лекарствата и козметиката. В най-скоро време потребителят на умния телефон ще може да инсталира "плодова апликация", която да сканира плодовете на пазара. Единственото нещо е да се направи сравнение с истинските плодове, защото спектометърът не може например да прави разлика между бифтек и круша, поне за сега. Но възможно е да съществуват и апликации за това. /БГНЕС
Учените от Института Фраунхофер в Дрездент разработиха малък инфрачервен спектрометър, който може да измери нивото на вода, захар и нишесте в плодовете. Уредът е голям колкото една бучка захар. В случай, че устройството се намали още, ще може да се вгради в паметта на мобилния телефон и така да помогне на потребителите да проверят качеството на плодовете преди те да бъдат купени. Когато устройството е насочено към плодовете, то излъчва ултрачервена светлина. Вълните проникват от няколко милиметра до един сантиметър под люспата на плода и светлината се отразява на спектрометъра за измерване.
Различните съставки отбелязвате ултрачервената светлината по различен начин и така може да се стигне до качеството на стоката, обяснява Хейнрих Григер, откривателят на уреда.
"Ние не искаме да знаем само дали една ябълка е червена. С този уред може да преценим дали плодът има достатъчно захар, което означава и дали е узрял", казва Григер. Измерването може да разкрие нивото на вода, количеството на нишесте, както и различните видове захар като глюкоза, сукроза и фруктоза. След това софтуерът ще сравни тези данни с базата данни, определени за даден плод. Подобни спектрометри съществуват, но този е изключително малък. Големината му е близо 2/3 от бучка захар и е близо 300 пъти по-малък от вече съществуващите уреди.
Появата му на пазара се очаква, да стане в следващите 3-5 години, което означава, че ще може да се вгражда в паметта на мобилните телефони. Но за да стане това, уточняват учените, устройството трябва да стане още по-малко. Уредът може да се използва и за откриване на ментета, пластовете боя на автомобилите, тестване на лекарствата и козметиката. В най-скоро време потребителят на умния телефон ще може да инсталира "плодова апликация", която да сканира плодовете на пазара. Единственото нещо е да се направи сравнение с истинските плодове, защото спектометърът не може например да прави разлика между бифтек и круша, поне за сега. Но възможно е да съществуват и апликации за това. /БГНЕС
![]() |
1 | 2.07669 |
![]() |
1 | 2.26868 |
![]() |
10 | 3.86154 |
![]() |
100 | 4.13636 |
![]() |
1 | 1.68519 |
Последни новини
- 09:58 Колко ще бъде линията на бедност от 1 януари 2026 г?
- 09:52 Проф. Денчев: Родители жертват залъка си за образованието на децата, a те нямат мотивация да учат
- 09:49 Катастрофа взе жертва на пътя Бургас - "Слънчев бряг"
- 09:41 От началото на годината ГИТ е установила 2200 души, работещи без трудов договор
- 09:33 Най-малко 3 са жертвите на екстремно високите температури в Европа
- 09:26 55 хиляди опита за нелегално влизане в България от Турция, 3000 мигранти са задържани
- 09:19 Алкарас повтори Джокович с победа №50 за годината
- 09:11 13 август - Международен ден на леворъките