Шоколадът намалява риска от инсулт за мъжете
Наука 30.08.2012 13:58
Редовната консумация на шоколад намалява риска от инсулт при мъжете, съобщиха Ройтерс и ИТАР-ТАСС, позовавайки се на шведско проучване.
Специалисти от института "Каролинска" установиха, че приемът на един шоколад седмично намалява риска от развитието на инсулт при представителите на силния пол със 17 процента в следващите 10 години.
Екипът на д-р Сузана Ларсон изследвал 37 хил. мъже на възраст между 49 и 75 години.
Специалистите получили картина от хранителните им навици, благодарение на попълнените от тях въпросници в продължение на 10 години.
През този период били констатирани сред тях 1995 случая на първи инсулт.
От получените данни проличало, че
мъжете с умерена консумация на шоколад са по-малко податливи на инсулт,
отколкото тези, които се лишават от лакомството.
"Благотворният ефект на шоколада се обяснява с високото му съдържание на флавоноиди, изтъкна д-р Сузана Ларсон.
Те ни предпазват от сърдечносъдови заболявания благодарение на включените в състава им антиоксиданти, антикоагуланти и противовъзпалителни вещества.
Предполага се, че флавоноидите намаляват съдържанието на вредния холестерол в кръвта и понижават кръвното налягане."
Предишни изследвания потвърдиха, че шоколадът способства за предотвратяването на диабета, помага за регулиране на кръвното налягане и защитава сърцето от много болести.
"Интересното в случая е, че по-рано най-полезен за здравето се считаше горчивият, черен шоколад, заяви д-р Ларсон.
Но в нашето изследване установихме, че инсултът се избягва и с млечен шоколад. а той е 90 на сто от консумирания в Швеция." /vesti.bg
Специалисти от института "Каролинска" установиха, че приемът на един шоколад седмично намалява риска от развитието на инсулт при представителите на силния пол със 17 процента в следващите 10 години.
Екипът на д-р Сузана Ларсон изследвал 37 хил. мъже на възраст между 49 и 75 години.
Специалистите получили картина от хранителните им навици, благодарение на попълнените от тях въпросници в продължение на 10 години.
През този период били констатирани сред тях 1995 случая на първи инсулт.
От получените данни проличало, че
мъжете с умерена консумация на шоколад са по-малко податливи на инсулт,
отколкото тези, които се лишават от лакомството.
"Благотворният ефект на шоколада се обяснява с високото му съдържание на флавоноиди, изтъкна д-р Сузана Ларсон.
Те ни предпазват от сърдечносъдови заболявания благодарение на включените в състава им антиоксиданти, антикоагуланти и противовъзпалителни вещества.
Предполага се, че флавоноидите намаляват съдържанието на вредния холестерол в кръвта и понижават кръвното налягане."
Предишни изследвания потвърдиха, че шоколадът способства за предотвратяването на диабета, помага за регулиране на кръвното налягане и защитава сърцето от много болести.
"Интересното в случая е, че по-рано най-полезен за здравето се считаше горчивият, черен шоколад, заяви д-р Ларсон.
Но в нашето изследване установихме, че инсултът се избягва и с млечен шоколад. а той е 90 на сто от консумирания в Швеция." /vesti.bg
![]() |
1 | 2.10282 |
![]() |
1 | 2.26842 |
![]() |
10 | 3.8553 |
![]() |
100 | 4.18113 |
![]() |
1 | 1.69674 |
Последни новини
- 21:49 Хороскоп за петък, 1 август 2025 г.
- 19:33 Някои храни могат да доведат до по-висок риск от рак на белия дроб
- 19:25 Почивката в Гърция поскъпна с 10–15%, но пак е с 30% по-евтина от тази у нас
- 19:17 Зеленски пак зове: Светът да смени режима в Русия и да бъдат конфискувани руските авоари!
- 19:09 Ген. Алаудинов: Цялата отбранителна система на ВСУ е пробита с освобождението на Часов Яр
- 19:02 Бащата на Сияна: Болката не намалява и след 4 месеца от загубата на детето ми
- 19:00 Димитър Стоянов, най-близкият човек на Радев, направил опит да напусне президентството
- 18:55 CNN: Още три украински града са в риск - лятната офанзива на Русия се превръща в ескалираща криза