Шоколадът намалява риска от инсулт за мъжете

Наука 30.08.2012 13:58

Редовната консумация на шоколад намалява риска от инсулт при мъжете, съобщиха Ройтерс и ИТАР-ТАСС, позовавайки се на шведско проучване.

Специалисти от института "Каролинска" установиха, че приемът на един шоколад седмично намалява риска от развитието на инсулт при представителите на силния пол със 17 процента в следващите 10 години.

Екипът на д-р Сузана Ларсон изследвал 37 хил. мъже на възраст между 49 и 75 години.

Специалистите получили картина от хранителните им навици, благодарение на попълнените от тях въпросници в продължение на 10 години.

През този период били констатирани сред тях 1995 случая на първи инсулт.

От получените данни проличало, че

мъжете с умерена консумация на шоколад са по-малко податливи на инсулт,

отколкото тези, които се лишават от лакомството.

"Благотворният ефект на шоколада се обяснява с високото му съдържание на флавоноиди, изтъкна д-р Сузана Ларсон.

Те ни предпазват от сърдечносъдови заболявания благодарение на включените в състава им антиоксиданти, антикоагуланти и противовъзпалителни вещества.

Предполага се, че флавоноидите намаляват съдържанието на вредния холестерол в кръвта и понижават кръвното налягане."

Предишни изследвания потвърдиха, че шоколадът способства за предотвратяването на диабета, помага за регулиране на кръвното налягане и защитава сърцето от много болести.

"Интересното в случая е, че по-рано най-полезен за здравето се считаше горчивият, черен шоколад, заяви д-р Ларсон.

Но в нашето изследване установихме, че инсултът се избягва и с млечен шоколад. а той е 90 на сто от консумирания в Швеция." /vesti.bg

CHF CHF 1 2.10282
GBP GBP 1 2.26842
RON RON 10 3.8553
TRY TRY 100 4.18113
USD USD 1 1.69674