Сензори в самолетите откриват с точност нивото на азот в реколтата

Наука 16.01.2022 19:45 Снимка: ДНЕС+

Сензори в самолетите откриват с точност нивото на азот в реколтата

Мощни сензори в самолетите откриват с голяма точност нивото на азот в селскостопанската реколта, показва проучване на американски специалисти, цитирано от електронното издание "Юрикалърт", предава БТА.

В първото по рода си изследване екип от университета на Илинойс поставя хиперспектрални сензори на самолети, за да установи бързо и точно наличието на азот в реколта царевица.

Синтетичните азотни торове промениха селското стопанство, като доведоха до драстичен ръст на добивите и в известна степен решиха продоволствените проблеми. Страхът от по-ниски добиви обаче стимулира прекомерното използване на торове. Излишният азот попада във водоизточниците, включително и подпочвените води, както и в атмосферата под формата на мощни парникови газове.

Трудно е да се прогнозира количеството азот, необходимо за конкретна култура в определена година. Първата стъпка е да се разбере нивото му в реколтата в реално време, но не е възможно измерването да се прави ръчно в листата през целия сезон, обясняват специалистите.

"Полевите измервания на азота отнемат много време и труд, а методът за хиперспектрално наблюдение със самолет позволява да сканираме полетата много бързо. Освен това дава възможност за много по-висока спектрална и пространствена разделителна способност в сравнение с подобни проучвания, използващи сателитни изображения", обяснява Шън Ван от университета на Илинойс. Той е водещ автор на изследването.

Според него този подход запълва празнината между полевите измервания и тези чрез сателити, като осигурява рентабилен и доста точен подход за контролиране на нивата на азот в културите.

Самолетът, снабден с първокласен сензор, за първи път прелита над експериментално поле в Илинойс три пъти през вегетативния сезон на 2019 г. Изследователите правят също полеви измервания с цел сравняване на данните. Оказва се, че точността е до 85 на сто./БТА

CHF CHF 1 1.89243
GBP GBP 1 2.34167
RON RON 10 3.95517
TRY TRY 10 1.22252
USD USD 1 1.79648