САЩ одобряват първо ново лекарство за Алцхаймер от близо 20 години

Наука 08.06.2021 09:49 Снимка: ДНЕС+

САЩ одобряват първо ново лекарство за Алцхаймер от близо 20 години

Първото ново лечение за болестта на Алцхаймер от близо 20 години е одобрено от регулаторните органи в САЩ, проправяйки пътя за използването му във Великобритания, съобщава БиБиСи. 

"Адуканумаб" се насочва към основната причина за болестта на Алцхаймер, най-често срещаната форма на деменция, а не към нейните симптоми. Благотворителните организации приветстваха новината за нова терапия за това състояние, но учените са разделени по отношение на потенциалното му въздействие поради несигурност относно резултатите от проучването.

Най-малко 100 000 души във Великобритания с лека форма на заболяването биха могли да бъдат подходящи за лекарството, ако то трябва да бъде одобрено от регулатора на Обединеното кралство.

Американската администрация по храните и лекарствата (FDA) заяви, че има "сериозни доказателства, че адуканумаб намалява амилоидните бета плаки в мозъка" и че това "може да предскаже важни ползи за пациентите".

През март 2019 г. международните проучвания на адуканумаб в последния етап, включващи около 3000 пациенти, бяха спрени, когато анализът показа, че лекарството, давано като месечна инфузия, не е по-добро за забавяне на влошаването на паметта и проблемите с мисленето, отколкото фиктивно лекарство.

Но по-късно същата година американският производител Biogen анализира повече данни и стига до заключението, че лекарството е действало, стига да е било давано в по-високи дози. Компанията също така заяви, че значително забавя когнитивния спад.

Адуканумаб е насочен към амилоид, протеин, който образува анормални бучки в мозъка на хора с болестта на Алцхаймер, които могат да увредят клетките и да предизвикат деменция, включително: проблеми с паметта и мисленето, проблеми с комуникацията, объркване.

Алдо Цереза, който участва в процеса, забеляза за първи път проблеми при разграничаването между ляво и дясно преди 10 години. След диагностицирането му 68-годишният мъж, който е родом от Глазгоу и сега живее в Оксфордшир, близо до семейството си, трябваше да се откаже от работата си като хирург.

Сереза ​​приема адуканумаб в продължение на две години, преди процесът да бъде спрян - и след това трябва да чака почти още толкова, за да започне друго проучване в Националната болница по неврология и неврохирургия в Лондон. "Наистина се радвам да участвам като доброволец. Наистина, много ми харесва това пътуване, което преживявам - и очевидно ползите, които получавам от него, за което съм много, много благодарен.

Той е убеден, че лекарството му е помогнало. "Чувствам се сякаш не съм толкова объркан. Въпреки че все още е там, не е чак толкова лошо. И сега ставам малко по-уверен."

Г-н Сереза ​​казва, че семейството му също е забелязало подобрения. "Преди, ако исках да взема нещо, не можех да си спомня къде да намеря нещата в кухнята. Това вече е по-малък проблем", казва той. "Не съм достигнал нивото, което бях преди - но се насочвам в правилната посока."

Смята се, че над 30 милиона души по света имат Алцхаймер, като повечето са на възраст над 65 години.

През последното десетилетие над 100 потенциални лечения на Алцхаймер се провалиха.

Проф. Барт Де Стропер, директор на Британския институт за изследване на деменцията, каза, че решението е "изключително важен етап" в търсенето на лечения за болестта на Алцхаймер.

Но въпреки че се надява това да се превърне в повратна точка за милиони хора със състоянието, той каза, че "все още има много бариери за преодоляване, включително разходи, допустимост и ентусиазъм за предписване на лекарство, чиито ефекти далеч не са сигурни".

Проф. Джон Харди, професор по неврология в Университетския колеж в Лондон, каза: "Трябва да сме наясно, че в най-добрия случай това е лекарство с незначителна полза, което ще помогне само на много внимателно подбрани пациенти. "Ще ни трябват по-добри амилоидни лекарства".

Обществото на Алцхаймер заяви, че одобрението на лекарствата е "обещаващо", но добави, че това е "само началото на пътя към нови лечения за болестта на Алцхаймер".

"Тъй като това лекарство ще бъде от полза само за част от хората в ранните стадии на болестта на Алцхаймер, има още стотици хиляди, които може да не отговарят на условията, така че трябва да продължим да търсим лекарства за всички стадии на болестта на Алцхаймер и за други видове деменция", коментира д-р Ричард Оукли, ръководител на научните изследвания.

Въпреки че много лекари се съмняват в ползите от адуканумаб, одобрението му от САЩ ще бъде огромен тласък на изследванията за деменция, които традиционно се финансират недостатъчно в сравнение с рака или сърдечните заболявания./news.bg

CHF CHF 1 1.81583
GBP GBP 1 2.29719
RON RON 10 3.97502
TRY TRY 10 1.95612
USD USD 1 1.6448