Наука 19.12.2025 18:19 Снимка: ДНЕС+
Учени съветват: Яжте пълномаслено сирене срещу деменция и болестта на Алцхаймер
По-високата консумация на пълномаслени сирена и пълномаслена сметана води до по-нисък риск от развитие на деменция, сочи ново проучване, публикувано в научното списание Neurology, цитирано от "Труд".
Изследването не доказва причинно-следствена връзка, а установява статистическа асоциация между тези храни и риска от заболяването.
Към пълномаслените сирена спадат продуктите с над 20% масленост. Пълномаслената сметана обикновено съдържа между 30% и 40% мазнини.
Изследователите са анализирали данни от 27 670 души със средна възраст 58 години в началото на проучването. Участниците са проследявани средно 25 години, като през този период при 3 208 от тях е диагностицирана деменция.
Изследването сравнява хора, които консумират 50 грама или повече пълномаслено сирене дневно с такива, които приемат под 15 грама. Петдесет грама сирене се равняват приблизително на половин чаша настъргано сирене.
Учените установяват, че по-високият прием на пълномаслено сирене е свързан с 13% по-нисък риск от деменция. При съдовата деменция рискът е с 29% по-нисък.
Наблюдаван е и по-нисък риск от болестта на Алцхаймер сред хората с по-висока консумация на пълномаслено сирене.
Още по темата
CHF
|
1 | 2.09943 |
GBP
|
1 | 2.23626 |
RON
|
10 | 3.84197 |
TRY
|
100 | 3.90542 |
USD
|
1 | 1.66894 |
Последни новини
- 19:33 Безплатното разширение за браузъра Chrome шпионира разговорите ви с ChatGPT
- 19:24 Две нови метростанции отварят врати в Рим
- 19:16 Шесто понижение за годината на основната лихва в Русия
- 19:08 Съдията нареди на Анджелина Джоли да предаде личните си съобщения с адвоката си
- 18:59 Столична община спира строеж на 150-метров небостъргач на бул. "България" със заменка
- 18:52 "Беше като потъващ кораб". Как бе сключена сделката за финансирането на Украйна
- 18:44 CATL внедрява човекоподобни роботи при сглобяването на батерии
- 18:36 Русия и Украйна извършиха размяна на тела на загинали военнослужещи