Съкровище, по-старо от траките край Дъбене

Наука 19.07.2013 07:28

В един топъл пролетен ден, докато обработва земите си в село Дъбене, трактористът Иван Димитров открива наниз от златни мъниста. Без да подозира, че е попаднал на бижу, принадлежащо към едно от най-големите и прочути днес златни съкровища в България, мъжът подарява нежната огърлица на съпругата си. След време в магазина й идват двама млади археолози, които забелязват украшението и питат откъде е, пише в. "Стандарт".

Жената учтиво им разказва за историята на наниза и с изненада разбира, че находката е много повече от проста дрънкулка в пръстта.
През 2004 г., следвайки указанията на късметлията тракторист, археологът Мартин Христов започва разкопки в полето край с. Дъбене. Единствената пречка е фактът, че съкровището се намира на земеделска земя и проучването трябва да бъде съобразено със селскостопанските дейности.

В годините между 2004 и 2007 на мястото са открити над 20 000 златни изделия от 18 до 23 карата - мъниста, халкички от огърлици, обеци, спирали, фиби за коса, малки амулети с форма на тесла и други украшения. Всичките са с много фина изработка по напреднала и непозната за повечето народи по това време технология. Според учените на територията на Карловско поле, където е и село Дъбене, най-вероятно се е намирал голям производствен център, който е снабдявал цяла Европа с прецизно изработени накити.

Проблематично се оказва точното определяне на произхода на златото. Някои учени смятат, че е тракийско. Други са на мнение, че е по-вероятно то да е прототракийско. Предполага се, че е дело на предците на траките, древните пратраки. Любопитен за археолозите се оказва фактът, че на мястото, на което е открито съкровището, няма следи нито от селище, нито от пожари, нито дори и от древен некропол.

Находките са намерени в малки могили, в които няма следи от човешки кости или керамика, което води учените до заключението, че това не са ритуални погребения. Вероятно златото е било заривано в земята като жертвоприношение към някое божество. Учените смятат, че почитта е била към Великата богиня майка на траките. Съдовете са били заравяни и над тях ритуално са били разпръсквани златните нанизи, а после са заривани с пръст като дар към богинята.

През 2006 година полето около село Дъбене отново зарадва археолозите. В една от могилите е открит прелестен прецизно изработен златен кинжал, който смайва учените с изумителната чистота на метала. Той е 16 см, в предната си част е отрязан и заточен, а в задната личат двете дупки за закрепване на дръжка към него - най-вероятно от кост или дърво. Тази находка е единствена по рода си в целия свят и продължава да смайва чужденците. Може би кинжалът е символизирал царската и жреческа власт на притежателя.

Проучванията на могилите около село Дъбене продължават и до днес. Златните предмети, открити там, са изключително добре запазени и нямат нужда от реставрация. Находките все повече променят съвременната представа на археолозите за зараждането на европейската цивилизация и са в основата на нови теории за прадедите на траките и тяхната съдба. Съкровището около село Дъбене остава едно от най-забележителните в цяла Европа, обгърнато в мистерия и въпроси. /standartnews.bg

CHF CHF 1 1.97399
GBP GBP 1 2.29881
RON RON 10 3.93061
TRY TRY 100 5.58453
USD USD 1 1.79731