Наука 20.06.2024 18:11 Снимка: ДНЕС+
Разработват ориз с клетки от култивирано говеждо
Лабораторните експерименти целят да революционизират храненето и набавянето на протеини
Лаборатория в Сеул, Южна Корея, инжектира зърна ориз с култивирани клетки говеждо, съобщи АФП, цитирана от БТА. Надеждата на учените е да революционизират храненето.
Начело на проучванията е професор Хонг Джин-ки, който смята, че неговият ориз "а ла месо" може да се превърне в екологично и етично средство за набавяне на протеини и решаване на проблемите с глада на земята и изхранването на астронавтите в космоса.
Ястието прилича на обикновена купичка ориз, но с розов цвят и аромат на масло, идващ от мазнините в клетките на мускула.
Култивираното месо е първият метод, позволяващ получаването на животински протеини без убиване на животно, каза пред АФП професор ХонгДжин-ки, който преподава в университета Йонсей в Сеул.
Компаниите по целия свят търсят начин за търговски алтернативи на месото, като месо от растителен произход и култивирано месо. Предизвикателство са и етичните въпроси, и проблемите на околната среда, предизвикани от индустриалното животновъдство.
Оризът е основен източник на протеини в азиатската кухня.
Първоначално обикновени зърна ориз се обработват с желатин от риба за слепване, а след това се инжектира с клетки от говеждо, култивирано преди 11 дни. Оризът има пропусклива структура.
Ориз "а ла месо" съдържа осем процента месо и седем процента мазнини повече от обикновения ориз, съобщават учените.
Южна Корея все още не е разрешила консумацията на култивирано месо, но научните изследвания в областта са приоритет за страната. Подобно месо се продава в Сингапур и САЩ. Италия забрани култивираното месо през миналата година с довода, че защитава собственото производство.
Според някои експерти култивираното месо повдига въпроси, главно по отношение на произхода на използваните животински клетки.
Култивираното месо дълго време е представяно като екологична технология заради малкото отделени газови емисии в сравнение с индустриалното традиционно отглеждане.
Според Хонг Джин-ки биотехнологиите могат да променят към по-добро храненето на хората. Например един възрастен човек, загубил мускулната си маса, би могъл да се храни с култивирано месо, произведено от мускули, без съдържание на мазнини, и така да подобри състоянието си. Кухнята на бъдещето, с помощта на изкуствения интелект, може да подпомогне човешкото здраве, казва още Хонг Джин-ки.
Още по темата
CHF
|
1 | 2.09561 |
GBP
|
1 | 2.2309 |
RON
|
10 | 3.84219 |
TRY
|
100 | 3.91645 |
USD
|
1 | 1.66723 |
Последни новини
- 15:24 Започна операцията по възстановяване и буксировка на танкера „Кайрос“ край Ахтопол
- 15:14 70 години от приемането на България за член на ООН
- 15:05 Атанасов:Основният позитив на това правителство е приемането на еврото.Те работиха за това
- 14:53 Директорът на VISA България: Няма какво да се обърка. Финансовата система е готова за еврото
- 14:41 Германия изпраща войници за укрепване на полската граница
- 14:30 НИМХ: Температурите се вдигат, предстои тиха и слънчева седмица
- 14:18 Проф. Близнашки: Радев е инсталиран с една-единствена задача - да отстрани Борисов от политиката
- 14:08 Медта поскъпна рекордно заради нуждите на изкуствения интелект