Разработката на интегрални схеми става топ приоритет на китайските университети

Наука 01.08.2020 15:35 Снимка: ДНЕС+

Разработката на интегрални схеми става топ приоритет на китайските университети

Комитетът за академичните степени към правителството на Китай гласува предложение за създаване на университетска програма за интегрални схеми, която ще бъде стратегически приоритет (първи клас). Според анализатори, това е поредният ход на Пекин да развие собствени способности за разработката и производството на чипове от висок клас на фона на продължаващите ограничения за износ, които Вашингтон наложи на местни компании, съобщава Радио Китай

Програмата ще започне да функционира официално след като бъде одобрена от министрите. В момента в китайските университети съществува програма по микроелектроника и електроника на полупроводниците, която е дисциплина от втори клас. Създаването на новата дисциплина и определянето ѝ от първостепенна важност ще даде възможност на повече висши училища да обучават студенти в нея, така че да се компенсира изтичането на висококвалифицирани кадри, смятат анализатори. Също така, свързани с разработката на интегрални схеми проекти и програми ще имат достъп до повече ресурси и финансиране.

Към момента около 30 000 студенти годишно завършват специалности, свързани с интегрални, но по оценки на индустрията, за да се справи ефективно с конкуренцията на САЩ на Китай са нужни още около 300 000 квалифицирани кадри.
CHF CHF 1 1.81549
GBP GBP 1 2.19645
RON RON 10 4.01278
TRY TRY 10 2.16845
USD USD 1 1.60868