Растението, което "произвежда" аспирин, когато е "под стрес"

Наука 27.07.2022 18:15 Снимка: ДНЕС+

Растението, което "произвежда" аспирин, когато е "под стрес"

И растенията, също като хората, са подложени на стрес. При растенията факторите, които влияят негативно, изобщо не са малко. Сред тях са различни опасности, които се срещат в околната среда - насекоми, суша, топлина. Това може и да ни е известен факт, но пък едва отскоро се знае, че за да се предпази, за едно растение е доказано, че произвежда аспирин.

До това особено ценно заключение са стигнали учените от Калифорнийския университет в Ривърсайд.

Новото разбиране на процеса по произвеждането на салицилова киселина (аспирин, както още е известна тя) от растението може да се окаже много полезно за оцеляването му при нарастващия стрес, причинен от изменението на климата.

Изследователите са наблюдавали конкретно растението арабидопсис (Arabidopsis). Те обаче се надяват да приложат новите знания за реакциите на стрес в клетките на това растение към много други видове, включително и тези, отглеждани за храна.

Снимка 581993

 

Това би им помогнало да подобрят устойчивостта на културите, което би било от решаващо значение за доставките на храна в нашия все по-горещ свят, пише Science Daily.

Интересно е също, че учените сравняват защитната реакция на растенията с тази на хората. "Сякаш растенията използват болкоуспокояващо при болки, точно както ние правим."

Снимка 581992

 

И обясняват, че салициловата киселина защитава хлоропластите на растенията, където се случва фотосинтезата - процес на използване на светлина за превръщане на водата и въглеродния диоксид в захари за енергия.

"Тъй като салициловата киселина помага на растенията да издържат на стреса, който става все по-разпространен с изменението на климата, възможността да се увеличи способността на растенията да я произвеждат, представлява стъпка напред в справянето с въздействието на изменението на климата върху ежедневието", допълват още учените.

CHF CHF 1 1.89243
GBP GBP 1 2.34167
RON RON 10 3.95517
TRY TRY 10 1.22252
USD USD 1 1.79648