Проверяват дали космически телескоп може да открие живот на Земята

Наука 11.03.2024 18:08 Снимка: ДНЕС+

Проверяват дали космически телескоп може да открие живот на Земята

Изследването ще ни покаже как да търсим по-прецизно живот на други планети

Екип от американски и европейски учени проведоха експеримент по търсенето на живот на Земята, ползвайки космически телескоп. По този начин изследователите могат да оценят бъдещата работа на космическия телескоп, наречен LIFE или Голям интерферометър за екзопланети, когато бъде разгърнат в космоса за търсене на екзопланети, които са подобни на нашите.

Тъй като телескопът още не е построен, нито пък изведен в орбита, учените са ползвали симулации. Първо е била създадена синтетична версия на Земята. След това симулация на инструментите на телескопа я е проверил за "биосигнатури" или химикали в атмосферата, които биха показали живот.

Телескопът LIFE, който всъщност ще бъде съставен от пет сателита, работещи в тандем, ще работи, като улавя инфрачервено лъчение в атмосферата на екзопланети. От тези необработени данни учените се надяват, че ще могат да изчислят прецизно химическия състав на атмосферата на екзопланетите.

Крайната цел на амбициозния проект е да проучи по-подробно 30 до 50 екзопланети, които са с размери, подобни на Земята, и да види дали има някакъв проблясък на живот в техните атмосфери. Астрономите ще фокусират търсенето си върху системи, които са най-много на 65 светлинни години от нас.

LIFE ще може да извлече различни биосигнатури на екзопланети, показващи дали тяхната атмосфера съдържа елементи, които съответстват на наличието на биологична активност. Проектът се ръководи от Швейцарският федерален технологичен институт в Цюрих (ETH Zürich) и все ще чака финансиране от ЕКА.

CHF CHF 1 1.98461
GBP GBP 1 2.28258
RON RON 10 3.93116
TRY TRY 100 5.59045
USD USD 1 1.80361