Преболедувалите COVID-19 с повишен риск да се заразят с "Омикрон"

Наука 29.11.2021 11:21 Снимка: ДНЕС+

Преболедувалите COVID-19 с повишен риск да се заразят с "Омикрон"

Предварителните данни показват, че при хората, които по-рано са прекарали COVID-19, може да има повишен риск от заразяване с новия щам на коронавируса "Омикрон". Това обявиха от Световната здравна организация.

СЗО отбеляза, че по-подробна информация ще бъде налична "през ​​следващите дни и седмици".

Агенцията на ООН потвърди, че използваните в момента PCR тестове са в състояние да открият заразяване с новия щам.

По-рано СЗО подчерта, че "Омикрон" не е достатъчно проучен и е твърде рано да се правят заключения, че може да е по-опасен от варианта "Делта". В същото време СЗО припомни, че ваксините са от решаващо значение за намаляване на смъртността и тежестта на прекарването на заболяването.

Преди дни експерти съобщиха за откриването на нов щам на коронавируса B.1.1.529 в Ботсвана и Южна Африка. СЗО на извънредно заседание в петък призна новата мутация, наречена "Омикрон", за "предизвикваща безпокойство". Израел, ЕС и редица други страни въведоха забрана за влизане от страни от южната част на Африка.

По информация на световните медии около стотина заразени са регистрирани в Южна Африка. Има няколко случая в Хонконг, Израел, Австралия и редица европейски страни. Всички тези случаи са внесени./news.bg

CHF CHF 1 1.81583
GBP GBP 1 2.29719
RON RON 10 3.97502
TRY TRY 10 1.95612
USD USD 1 1.6448