Първите хуманоидни роботи вече излизат от поточната линия

Наука 14.06.2024 14:51 Снимка: ДНЕС+

Първите хуманоидни роботи вече излизат от поточната линия

Във фабриката Ex-Robots в крайбрежния китайски град Далян инженери разработват хуманоидни роботи с една-единствена цел: да усъвършенстват лицевите им мимики и емоции до такава степен, че да не се различават от тези на истинските хора.

Ли Боанжъ, изпълнителен директор на компанията, посочи пред Ройтерс, че в завода работят всякакви специалисти, включително такива в областта на софтуера и алгоритмите. Той допълва, че хуманоидните роботи са най-сложният модел машини за създаване, тъй като приликата им с хората трябва да е максимална – както като визия, така и като емоционалност.

Имаме базисни модели и алгоритми, но основната ни задача е съсредоточена да приобщим изкуствения интелект към това да изразява емоции и чувства, поясни Ли.

В главата на хуманоидните роботи са инсталирани малки двигатели, чрез които те си движат главата, усмихват се и плезят език.

Моделът, който в момента разработваме, е мултимодален и способен на емоционалност. Той може да възприема околната среда и това да се отрази на лицето му като емоция, разказва още Ли.

От Ex-Robots споделят, че създаването на един хуманоид отнема обичайно между две седмици и един месец, а цената му варира от 1,5 до 2 милиона юана, т.е. между 193 хил. и 256 хиляди евро.

Според Ли хуманоидните роботи в близко бъдеще ще имат ключова роля в сферите на здравеопазването и образованието.

Основното предназначение на роботите на компанията засега е за музейни експонати.

CHF CHF 1 2.01882
GBP GBP 1 2.32063
RON RON 10 3.93432
TRY TRY 100 5.43423
USD USD 1 1.79599