Пандемия от самота сред младите

Наука 27.07.2021 12:31 Снимка: ДНЕС+

Пандемия от самота сред младите

Европейският Съвместен изследователски център (JRC) е констатирал, че по време на пандемията от COVID-19 броят на хората, които се чувстват самотни, се е удвоил.

В доклада си относно ситуацията със самотата в ЕС експертите на центъра предупреждават, че съществува риск от развитие на „пандемия от самота“, който изисква незабавна намеса.

Според доклада на JRC, всеки четвърти жител на ЕС се чувства самотен, а броят на самотните хора сред всички възрастови групи се е удвоил по време на пандемията от коронавирус. В сравнение с 2016 г. нивото на самота сред лицата между 18 и 35-годишна възраст се е увеличило четири пъти, се казва в документа.

Ако през 2016 г. около 12% от жителите на ЕС са се чувствали самотни, по време на пандемията броят им е достигнал 25 %. Освен това проблемът със самотата стои с еднаква острота пред хората от всички възрастови категории, както и пред мъжете и жените. Самотата се преживява еднакво трудно както от жителите на градовете, така и на селските райони, пише в доклада.

Ако в периода преди пандемията Северна Европа беше регионът с най-ниско (само 6%) ниво на самота, сега всички части на ЕС показват практически еднакви нива – между 22 и 26%.

Сред жителите на ЕС средно с 20-30% са намалели положителните усещания (бодрост, спокойствие, активност, любопитство, заинтересованост). Със същия процент са се увеличили отрицателните емоции, включително напрежение и потиснатост.

Върху този ръст на чувството за самота безспорно са оказали влияние и санитарните мерки по изолация, но съществуват опасения от развитие на възможна пандемия от самота. Това изисква намеса и ефективни мерки за противодействие, се подчертава в доклада.

Заместник-председателят на Европейската комисия по въпросите на демографията Дубровка Шуйца отбеляза по повод доклада, че „пандемията от коронавирус е извадила на преден план такива проблеми като самотата и социалната изолация“.

„Тези проблеми съществуваха и по-рано, но обществото не им обръщаше голямо внимание. Сега трябва да започнем да разбираме по-добре тези проблеми и да ги решаваме. Трябва да помислим как със съвместни усилия да изградим по-устойчиво и сплотено общество“, каза тя.

Европейските политици подчертават, че е необходима всеобхватна работа на всички институции на ЕС за преодоляване на европейския проблем със самотата.

Следващото проучване по въпросите на самотата сред жителите на ЕС се планира да бъде проведено през 2022 г. Предвижда се също създаване на интернет платформа за мониторинг на самотата в реално време./БГНЕС

CHF CHF 1 1.89243
GBP GBP 1 2.34167
RON RON 10 3.95517
TRY TRY 10 1.22252
USD USD 1 1.79648