Олиото от грозде е най-полезно, но не отписвайте слънчогледовото

Наука 04.11.2008 11:54

Растителните мазнини съдържат много полезни ненаситени мастни киселини, които предпазват от атеросклероза. Затова не бива хората да се отказват от тях в стремежа си да се хранят диетично. Това заяви доц. Светослав Ханджиев, член на Европейската академия на науките по хранене и национален координатор на Общоевропейската програма за изследване на затлъстяването „Диогенес".

„На първо място бих поставил олиото от гроздово семе, което съдържа и антиоксидантни вещества. Царевичното масло също е много полезно, богато е на ненаситени мастни киселини, както и зехтинът. Препоръчва се и ореховото масло." - допълни доц. Ханджиев, цитиран от health.bg.

Той подчерта, че растителните мазнини не водят до повишен холестерол в организма. „Поначало растителните мазнини не съдържат холестерол. Холестерол съдържа само маслото, произведено от семките на доматите. То не бива да се консумира от хора с повишен холестерол." - поясни диетологът.

Според него, въпреки разнообразието от растителни масла в магазините, хората не бива да се отказват от традиционното слънчогледово олио. „Не трябва да анатемосаме слънчогледовото масло. Ако е произведено с добра технология, то е много полезно. Но много често при производството се влошават някои негови качества. Напоследък много се говори за рапичното олио - то има по-ниски хранителни качества от слънчогледовото." - коментира диетологът.

Прекомерната консумация на мазнини обаче, дори когато са растителни, е вредна за организма, предупреди доц. Ханджиев. Трябва да се избягва и консумацията на храна, приготвена с мазнина, която е използвана повторно или многократно, той като в нея се съдържат токсични вещества.

CHF CHF 1 2.09314
GBP GBP 1 2.24705
RON RON 10 3.85484
TRY TRY 100 4.15759
USD USD 1 1.69116