Олиото от грозде е най-полезно, но не отписвайте слънчогледовото
Наука 04.11.2008 11:54
Растителните мазнини съдържат много полезни ненаситени мастни киселини, които предпазват от атеросклероза. Затова не бива хората да се отказват от тях в стремежа си да се хранят диетично. Това заяви доц. Светослав Ханджиев, член на Европейската академия на науките по хранене и национален координатор на Общоевропейската програма за изследване на затлъстяването „Диогенес".
„На първо място бих поставил олиото от гроздово семе, което съдържа и антиоксидантни вещества. Царевичното масло също е много полезно, богато е на ненаситени мастни киселини, както и зехтинът. Препоръчва се и ореховото масло." - допълни доц. Ханджиев, цитиран от health.bg.
Той подчерта, че растителните мазнини не водят до повишен холестерол в организма. „Поначало растителните мазнини не съдържат холестерол. Холестерол съдържа само маслото, произведено от семките на доматите. То не бива да се консумира от хора с повишен холестерол." - поясни диетологът.
Според него, въпреки разнообразието от растителни масла в магазините, хората не бива да се отказват от традиционното слънчогледово олио. „Не трябва да анатемосаме слънчогледовото масло. Ако е произведено с добра технология, то е много полезно. Но много често при производството се влошават някои негови качества. Напоследък много се говори за рапичното олио - то има по-ниски хранителни качества от слънчогледовото." - коментира диетологът.
Прекомерната консумация на мазнини обаче, дори когато са растителни, е вредна за организма, предупреди доц. Ханджиев. Трябва да се избягва и консумацията на храна, приготвена с мазнина, която е използвана повторно или многократно, той като в нея се съдържат токсични вещества.
„На първо място бих поставил олиото от гроздово семе, което съдържа и антиоксидантни вещества. Царевичното масло също е много полезно, богато е на ненаситени мастни киселини, както и зехтинът. Препоръчва се и ореховото масло." - допълни доц. Ханджиев, цитиран от health.bg.
Той подчерта, че растителните мазнини не водят до повишен холестерол в организма. „Поначало растителните мазнини не съдържат холестерол. Холестерол съдържа само маслото, произведено от семките на доматите. То не бива да се консумира от хора с повишен холестерол." - поясни диетологът.
Според него, въпреки разнообразието от растителни масла в магазините, хората не бива да се отказват от традиционното слънчогледово олио. „Не трябва да анатемосаме слънчогледовото масло. Ако е произведено с добра технология, то е много полезно. Но много често при производството се влошават някои негови качества. Напоследък много се говори за рапичното олио - то има по-ниски хранителни качества от слънчогледовото." - коментира диетологът.
Прекомерната консумация на мазнини обаче, дори когато са растителни, е вредна за организма, предупреди доц. Ханджиев. Трябва да се избягва и консумацията на храна, приготвена с мазнина, която е използвана повторно или многократно, той като в нея се съдържат токсични вещества.
![]() |
1 | 2.09314 |
![]() |
1 | 2.24705 |
![]() |
10 | 3.85484 |
![]() |
100 | 4.15759 |
![]() |
1 | 1.69116 |
Последни новини
- 11:37 КАТ редовно глобявали шофьорите на линейки
- 11:19 Чешкият президент: Украйна може да остане суверенна държава, само ако направи териториални отстъпки
- 11:12 Бой в Бъкингамския дворец: Имало ли е ръкопашна схватка между принц Андрю и принц Хари
- 11:08 Владимир Путин разговаря с Бенямин Нетаняху по телефона
- 11:00 Рокади в мениджмънта на "Виваком", Спас Русев се връща в надзора
- 10:53 The Hill: Тръмп драстично промени тона си спрямо Путин и има причина за това
- 10:48 Над 720 огнища на шарка по овцете и козите в България, Гърция и Румъния
- 10:46 Киев: Трети армейски корпус сдържа руската офанзива на последната граница в Донбас