Нова теория за произхода на пръстените на Сатурн

Наука 20.09.2022 15:57 Снимка: ДНЕС+

Нова теория за произхода на пръстените на Сатурн

Пръстените на Сатурн продължават да бъдат една от най-големите му загадки, приковали интереса на учените. Засега малко неща знаем със сигурност. Едно от тях е, че пръстените на Сатурн тежат около 15 милиона трилиона килограма и са направени почти изцяло от лед. Около 95% са чиста вода, а останалата част - скала и метали. Но щом стане дума за процеса по формирането на пръстените, за изследователите главоблъсканицата продължава.

За да отговорят на поне една част от въпросите, от NASA решиха да създадат мисията "Касини", която обикаляше около Сатурн между 2004 и 2017 г. За цялото това време бяха събрани данни за вътрешния състав на Сатурн, за динамиката на 83-те луни на планетата и още.

Изследване, базирано на данни от последния етап от мисията на NASA "Касини", предполага, че Сатурн може да е бил без пръстени през почти цялото си 4.5 милиардно годишно съществуване. Преди около 160 милиона години обаче луна се е озовала до такава близост до Сатурн, че е била разкъсана, очертавайки собствената си орбита в следа от разбити ледени фрагменти. Луната учените нарекли Хризалис.

Снимка 588123

 

Те сега твърдят, че в следствие именно на това събитие са възникнали прочутите пръстени на Сатурн. И още по-точно - предположението им е, че пръстените са формирани точно от парчета от разрушената луна. Една смела, но правдоподобна хипотеза, както твърдят самите изследователи.

Още повече че откритията, направени по време на мисията "Касини", са забележителни поради потенциала им да дадат отговори на немалко от въпросите за Сатурн.

Разрушението на луната Хризалис е вероятно обяснение за появата на пръстените на Сатурн, защото има съответствие с измерванията на химичните свойства на пръстените, като според данните те са на около 100 милиона години, пише Guardian.

CHF CHF 1 2.07229
GBP GBP 1 2.28245
RON RON 10 3.93662
TRY TRY 100 6.26186
USD USD 1 1.81482