„Ненужните" науки: Хуманитарното знание срещу технократското оглупяване

Наука 30.01.2019 16:51

Има ли ненужни науки в образованието? Тази тема обсъдиха ученици, студенти, преподаватели и гости в рамките на дискусията „Ненужните" науки: хуманитарното знание срещу технократското оглупяване в Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Преди дискусията проф. Ивайло Дичев от Софийския университет и проф. Антоний Тодоров от Нов български университет изнесоха лекции по темата, предаде репортер на БГНЕС.

„Това е инициатива, която стартираме съвместно със Софийския университет, с Института за изследване на обществата и знанието при БАН и Нов Български университет. Тематичният цикъл, с който започваме тази година се върти около метафората за боклука, темите за ненужното, непотребното, излишното. Живеем в свят, запленен от технологиите и всъщност хуманитарните науки изглеждат по-скучни и по-дистанцирани. Според нас те са много необходими, защото създават критичното мислене и опозицията между технократското, хуманитарните и социалните науки е привидна“, каза за БГНЕС гл. ас. д-р Велислава Петрова от СУ.

Тя добави, че инициативата е вдъхновена от френската традиция за провеждане на публични лекции и у нас те ще се провеждат под името „Университет за всички“.

„Целта ни е да отворим социалните и хуманитарните науки към по-широка публика, за да поставим на дебат теми от обществено значение и така се надяваме да сближим хората, които обикновено не се сближават“, поясни Петрова.

На обсъждането присъства деветокласничката от 22-ро училище Ралица Велчева, която е убедена, че няма ненужни дисциплини, но реформите, които се правят в момента от Министерството на образованието са неефективни и има нужда от някаква реална промяна.

„В момента в нашата образователна система затрупват учениците със страшно много информация, която те не могат да обработят. По този начин се затруднява развитието на ученика в дадена сфера“, заяви момичето.

Такива лекции и дискусии ще се провеждат всеки последен вторник на месеца, като следващата ще бъде посветена на медиите и фалшивите новини. /БГНЕС
CHF CHF 1 1.89243
GBP GBP 1 2.34167
RON RON 10 3.95517
TRY TRY 10 1.22252
USD USD 1 1.79648