НАСА започва финални тестове на мега ракета за Луната

Наука 02.04.2022 13:38 Снимка: ДНЕС+

НАСА започва финални тестове на мега ракета за Луната

НАСА започна финален и критично важен двудневен тест на огромната ракета Space Launch System, която ще има за цел отново да достави хора до Луната, предаде АФП.

Известен като "последната генерална репетиция", тестовете са последната фаза преди мисията Артемида-1 това лято: тя е планирана като полет до Луната без екипаж, който трябва да приключи с успешна мисия с кацане на хора на Луната не по-рано от 2026 г.

„Отброяването е в ход“, съобщи космическата агенция в своя блог.

Данните от теста, който приключва в неделя следобед, ще бъдат използвани за определяне на датата на стартиране на Artemis 1. Според НАСА първият удобен прозорец за изстрелването на ракетата може да е през май.

Очаква се 98-метровата ракета да бъде най-мощната в историята. Тя беше пусната в стартовия комплекс 39B в космическия център Кенеди във Флорида преди около две седмици.

Тестовите етапи ще бъдат публикувани в блога на НАСА.

За разлика от предишни пъти, обаче, сега НАСА няма да позволи на обществеността да слуша разговорите на служителите си от страх определена ключова информация, включително времеви последователности, да не би да помогне на други страни, които искат да разработят ракети с голям обсег.

Новата ракета на НАСА е аналог на балистичните ракети, които пък са цел на отбранителните комплекси на много страни./БГНЕС

CHF CHF 1 1.89243
GBP GBP 1 2.34167
RON RON 10 3.95517
TRY TRY 10 1.22252
USD USD 1 1.79648