НАСА представя за пръв път изображения на своята проба от астероид

Наука 11.10.2023 18:24 Снимка: ДНЕС+

НАСА представя за пръв път изображения на своята проба от астероид

НАСА ще представи днес първите изображения на най-голямата проба от астероид, събирана някога в космоса, както и първите анализи на нейния състав, очаквани с нетърпение от учените по целия свят, съобщи АФП.

Мисията "ОСИРИС-РЕКС" взе пробата от астероида Бену през 2020 г., а капсулата с ценния товар се завърна успешно на Земята преди малко повече от две седмици, кацайки в американската пустиня, разказва и БТА.

Оттогава в чиста стая в космическия център "Джонсън" на НАСА в Хюстън се извършва щателен процес по отваряне на капсулата. Операцията вече е запазила някои изненади.

"Има толкова много материал, че ни отнема повече време от очакваното, за да го възстановим", каза ученият от НАСА Кристофър Снейд. Това обаче е "най-добрият проблем, с който можем да се сблъскаме", добави той в изявление.

Преди кацането на капсулата американската космическа агенция изчисли, че тя е успяла да събере около 250 грама материал от Бену - много повече от две предишни японски мисии до други астероиди.

НАСА, за която това беше първа по рода си мисия, трябва да потвърди тази оценка днес на публично събитие, последвано от пресконференция.

Досегашният отзвук обаче е повече от положителен.

Материал е намерен "в изобилие" дори извън самото отделение за събиране. "Наистина е впечатляващо", казва Снейд.

Приятната изненада се дължи на инцидент, възникнал по време на вземането на пробата: непосредствено след операцията НАСА установи, че клапата на отделението за събиране не може да се затвори.

Товарът е успял да бъде обезопасен, като е бил прехвърлен в капсулата, както е било планирано. Заради изтичането обаче учените са очаквали да открият остатъци извън отделението, в кутията, в която е било поставено.

От НАСА казват, че тези "черен прах" и "отломки" са били поверени на екип за бърз анализ, за да се получи първоначална представа за състава на астероида Бену.

Пробата се изследва с помощта на сканиращ електронен микроскоп, рентгенова дифракция и инфрачервени измервания.

Това трябва да позволи да бъде направен опис на наблюдаваните минерали и вероятно да се определи тяхното съотношение. Изследователите в частност смятат, че Бену съдържа хидратирани минерали.

Изследването на астероидите ще позволи на учените да разберат по-добре формирането на Слънчевата система и как Земята е станала обитаема.

Някои учени смятат, че е възможно астероиди като Бену да са донесли на нашата планета съединенията, които в крайна сметка са довели до зараждането на живота.

По-голямата част от пробата ще бъде запазена, за да бъде изследвана от бъдещите поколения с нови, по-мощни инструменти и да даде отговор на научните въпроси, които могат да възникнат. Така беше направено и с лунните скали, донесени по време на програмата "Аполо".

Анализът на Бену може да се окаже полезен и в бъдеще. Съществува малък риск (1 на 2700) астероидът да удари Земята през 2182 г. - сблъсък, който би бил катастрофален.

Поради тази причина познаването на точния му състав може да помогне, ако някой ден се наложи да се изчисли ударът, необходим за отклоняване на траекторията му.

CHF CHF 1 1.98461
GBP GBP 1 2.28258
RON RON 10 3.93116
TRY TRY 100 5.59045
USD USD 1 1.80361