НАСА откри на Марс оформени от вълни скали

Наука 09.02.2023 13:39 Снимка: ДНЕС+

НАСА откри на Марс оформени от вълни скали

Марсоходът на НАСА "Кюриосити" е открил скали, образувани от вълни - доказателство за древно езеро - в район на планетата, който се предполагаше, че е по-сух, съобщи американската космическа агенция.

"Това е най-доброто доказателство за вода и вълни, което сме виждали по време на цялата мисия", каза Ашвин Васавада, учен по проекта "Кюриосити" в Лабораторията за реактивно задвижване на НАСА в Калифорния.

Марсоходът, който изследва Марс от 2012 г. насам, изпрати зашеметяващи снимки на вълнообразни шарки по повърхността на скалите, причинени от вълните на плитко езеро преди милиарди години.

Преди това "Кюриосити" откри доказателства, че някога езера са покривали части от Марс със солени минерали, останали след пресъхването им.

Но учените от НАСА бяха изненадани да открият толкова ярки доказателства за наличие на вода в кратера Гейл, който марсоходът изследва в момента.

"По време на мисията си сме се изкачвали по много езерни наноси, но никога не сме виждали вълни толкова ясно", казва Васавада в изявление.

"Това е особено изненадващо, защото районът, в който се намираме, вероятно се е образувал по времето, когато Марс е ставал по-сух", каза той.

Кюриосити изследва подножието на висока три мили (5 км) планина, известна като планината Шарп.

Марсоходът е забелязал и отломки в долина, които са били отмити от влажни свлачища на планината Шарп, съобщиха от НАСА.

"Тези отломки от свлачища вероятно са най-скорошното доказателство за наличие на вода, което някога ще видим", каза Васавада. "Това ще ни позволи да изследваме по-високи слоеве на планината Шарп, до които не можем да достигнем".

От НАСА заявиха, че планината Шарп предоставя на учените своеобразна "марсианска хронология", като най-старите слоеве са в долната част, а най-младите - в горната.

Това им позволява да "проучат как Марс е еволюирал от планета, която в древното си минало е била по-скоро подобна на Земята, с по-топъл климат и изобилие от вода, до мразовитата пустиня, която е днес", се казва в съобщението.

Друг марсоход, "Персеверанс", кацна на Червената планета през февруари 2021 г., за да търси следи от минал микробен живот.

Многофункционалният марсоход ще събере 30 скални и почвени проби в запечатани епруветки, които ще бъдат изпратени обратно на Земята някъде през 2030 г. за лабораторен анализ.

CHF CHF 1 1.89243
GBP GBP 1 2.34167
RON RON 10 3.95517
TRY TRY 10 1.22252
USD USD 1 1.79648