Мислите си, че можете да живеете на Марс? Един тип хора не може

Наука 14.09.2023 18:41 Снимка: ДНЕС+

Мислите си, че можете да живеете на Марс? Един тип хора не може

Мечтата за колонизиране на Марс отдавна съществува в човечеството, като често е в основата на научнофантастични филми. Населването на далечна планета обаче не е чак толкова лесно.

От години учени провеждат симулации с доброволци, които се подлагат на т.нар. живот на Марс. Сега беше установено за първи път, че има определен тип хора, които определено няма да издържат на Червената планета.

Прочуването установява, че едва 22 души са нужни на Марс, за да могат да поддържат работеща колония. По време на проучването са установени четири типа характери, за да може да се прецени как интеракцията между тях влияе на мини марсианското обществото.

Тези четири вида са „съгласяващите се“ – хора, които не са агресивни и нямат желание да се доказват; „социалните“ – екстроверти, които се нуждаят от постоянна комуникация с други хора; „реактивни“ – тези, които имат сериозно желание за доказване на уменията в сравнение с останалите и спазват графици; „невротици“ – агресивни, силно амбициозни хора, които не могат да се справят със скуката и промяната.

По време на симулацията на живот на Марс, всеки от хората получава собствен инструмент за „измерване продължителността на живота“. Всеки от участниците сам наглася на колко е животът му според ситуацията.

След проведената симулация е установено, че невротиците имат много по-висока смъртност от всички останали в колонията, предава бТВ.

„Основната причина е в намаляването на колонията. Макар всички членове да са изложени на едни и същи условия – липса на храна, възможност от инциденти, прекъсване на комуникация и доставки от Земята, невротиците умират много повече от хората с други психологически черти“, пишат учените в своето проучване.

Те установяват също, че колкото по-малко невротици има в колонията, толкова по-добре се справя тя като общество.

Въпреки че изследванията не са в реална среда, учените са категорични, че дават добра насока какъв тип хора могат да участват в бъдеща колония на Марс.

CHF CHF 1 2.04563
GBP GBP 1 2.31259
RON RON 10 3.92982
TRY TRY 100 5.55708
USD USD 1 1.82583