Мазната и сладка храна допринася за тежка форма на COVID-19

Наука 19.06.2021 11:51 Снимка: ДНЕС+

Мазната и сладка храна допринася за тежка форма на COVID-19

Американски биолози изследваха ефекта на различните видове храни върху хода на COVID-19 при сирийските хамстери и установиха, че менюто с високо съдържание на мазнини и захар значително увеличава вероятността от развитие на най-тежките форми на болестта, съобщи сайтът bioRxiv, цитиран от БТА.

Коронавирусът по-често засяга хора, страдащи от диабет, затлъстяване, хронични сърдечни болести, пушачите. Сърдечносъдовите проблеми увеличават вероятността за смърт на пациентите с Ковид-19 повече от четири пъти, а затлъстяването и диабетът покачват риска от приемане в интензивно отделение с около 3-5 пъти.

Точните причини за това все още не са известни, но учените предполагат, че наднорменото тегло, проблеми с метаболизма на захарта и нарушения в работата на сърдечносъдовата система променят работата на имунната система. Затова организмът става по-склонен към развитието на възпаление и спонтанна поява на кръвни съсиреци в съдовете.

Екип от биолози, ръководен от Винсънт Мюнстер от Националния институт по алергия и инфекциозни болести в Бетесда, потърси причините за влошаването на пациенти с Ковид-19 със затлъстяване и диабет с експерименти на хамстери, хранени с висококалорична диета с високо съдържание на мазнини и захар.

Биолозите са проследили как промените в метаболизма и състава на кръвта, свързани с прехода към такава небалансирана диета, влияят на развитието на болестта.

При хамстерите на мазна и висококалорична храна възстановяването е продължило повече от три седмици, докато в контролната група то е било 14 дни.

Учените са отчели значително повече увреждания на белодробната тъкан, вътрешни кръвоизливи, микротромби и отоци в други телесни тъкани при хамстери на висококалорична храна./БТА

CHF CHF 1 1.99351
GBP GBP 1 2.28037
RON RON 10 3.93361
TRY TRY 100 5.60402
USD USD 1 1.80827