Мъск за мозъчните импланти: Представете си, ако Стивън Хокинг имаше такъв

Наука 21.09.2023 18:16 Снимка: ДНЕС+

Мъск за мозъчните импланти: Представете си, ако Стивън Хокинг имаше такъв

"Представете си, ако Стивън Хокинг имаше такъв имплант", това каза Илон Мъск по повод началото на първите тестове на мозъчни импланти върху хора. 

В сряда стана ясно, че компанията му "Нюралинк" е получила одобрение да започне набиране на доброволци за изпитвания на мозъчен имплант за пациенти с парализа.

В профила си в Х (бившият Туитър) той обяви, че имплантът има потенциал да възстанови пълните двигателни функции на тялото.

"А в дългосрочен план, "Нюралинк" се надява да играе роля в адресирането и намаляването на цивилизационния риск от изкуствения интелект. Това ще стане като подобри връзката между човек и AI (и между човек и човек) в рамките на няколко пъти", пише Мъск.

"Представете си, ако Стивън Хокинг имаше такъв имплант", допълва той. По-късно пише още, че когато имплант на "Нюралинк" е комбиниран с "роботизирани крайници "Оптимус", решението на Люк Скайуокър става реално". Той има предвид момент от "Междузвездни войни", в който героят получава роботизирана ръка, която управлява с имплант.

Разбира се, всичко това е в много далечно бъдеще. Щом самият Мъск, който е известен с поставянето на нереално кратки срокове, казва, че това са планове в дългосрочен план, действително ще е нужно доста време. Компанията вече има нужните разрешителни за начало на тестовете, но очаквано всичко върви доста по-бавно. Тя вече е с няколко години назад от първоначалните си планове и още дори не е започнала реалните тестове, пише Вести.бг

CHF CHF 1 2.0066
GBP GBP 1 2.32757
RON RON 10 3.93298
TRY TRY 100 5.43804
USD USD 1 1.79599