Малка европейска държава се готви да се превърне в лидер в добива на метали от космоса

Наука 20.11.2020 10:01 Снимка: ДНЕС+

Малка европейска държава се готви да се превърне в лидер в добива на метали от космоса

Люксембург се е прицелила към амбициозна цел - да стане европейският лидер в добива на метали и други полезни вещества от космоса, като страната обяви плановете си за създаване на Европейски център за иновации на космическите ресурси (ESRIC), предаде mining.com.

Освен това Люксембург има за цел да превърне центъра в международно признат орган за научни, технически, бизнес и икономически бизнес обучения, свързани с добиването и използването на космическите ресурси, включително на вода от Луната и на метали и минерали от астероиди.

Прогнозите на страната са, че центърът ще допринесе за икономическия растеж, тъй като ще привлече търговски инициативи и стартъпи чрез своя бизнес инкубатор. Той трябва да се превърне и в мост за технологии между космическата и некосмическите индустрии.

Люксембург не е пионер в космическата индустрията, но идеята за превръщането ѝ в център на извънземното минно дело датира от четири години. Тогава тя придоби мажоритарния дял от базираната в САЩ компания за добив от астероиди Planetary Resources.

Страната също така създаде кредитна линия на стойност 200 милиона евро за стартъпи в сферата, които да откриват централите си в нея.

Преди това пък правителството беше постигнало споразумение с друга американска компания - Deep Space Industries да изпрати мисии за търсене на вода и минерали в космоса. Понастоящем двете страни са в процес на разработване на Prospector-X - малък експериментален космически кораб, който тества технологии за търсене и добив на вещества от астероиди, близки до Земята. Той трябва да бъде пуснат през 2021 г.

Освен това преди две години тя създаде собствена космическа агенция - LSA, за да стимулира проучването и търговското използване на ресурси от близки до планетата ни обекти.

Според местното законодателство, имплементирането през 2017 г., частните компании притежават собствеността върху добитите извън Земята ресурси. Те все пак не могат да са собственици на небесни тела.

Единственият друг международен договор, съществуващ преди приемането на закона в Люксембург, датира от 1967 г., като Договорът за космическото пространство, подписан от САЩ, Русия и редица други държави, казва, че нациите не могат нито да окупират, нито да притежават територия в космоса.

"Космическото пространство е свободно за изследване и използване от всички държави", се казва в споразумението. "Космическото пространство не подлежи на национално присвояване чрез претенция за суверенитет, чрез използване или окупация или по какъвто и да е друг начин."

Подобна инициатива стартира и в САЩ, където президентът Доналд Тръмп подписа изпълнителна заповед, според която космосът е "юридически и физически уникална сфера на човешката дейност", като по този начин позволи на местните компании да започнат добива от небесни тела./money.bg

CHF CHF 1 1.81583
GBP GBP 1 2.29719
RON RON 10 3.97502
TRY TRY 10 1.95612
USD USD 1 1.6448