Лекият ковид също причинява проблеми с вниманието и паметта

Наука 19.01.2022 17:17 Снимка: ДНЕС+

Лекият ковид също причинява проблеми с вниманието и паметта

Хората с лекият ковид, които нямат другите чести симптоми на продължително боледуване, също проявяват влошаване на вниманието и паметта шест до девет месеца след като са се заразили, съобщи Ройтерс, позовавайки се на британски учени, предава БТА.

Сред когнитивните проблеми са нивата на концентрация, забравяне, умора. Те са характерни за продължителния ковид. Засега не е изяснено доколко широко засягат заразените.

Участниците в изследването са дали положителен резултат на тест за новия коронавирус, но не са имали други обичайни симптоми на продължителен Ковид-19. Те са правили упражнения за тестване на паметта и когнитивните способности.

Изследователите от Оксфордския университет са установили, че участниците значително по-лошо си спомняли лични преживявания, наричани епизодична памет, до шест месеца след като са се заразили. Те също показали по-голямо намаляване на способността да внимават продължително в сравнение с хора, които не са се заразявали. Това траело до 9 месеца.

"Изненадващото е, че макар и участниците вече да не усещаха други симптоми, когато ги тествахме, те показваха влошено внимание и памет - каза д-р Сидзиа Чжао от катедрата по експериментална психология в Оксфордския университет. - Резултатите ни разкриват, че хората месеци могат да имат хронични когнитивни затруднения."

С времето участниците са показали възстановяване на епизодичната памет и вниманието до голяма степен, съответно след шест и девет месеца. Те също са се представили добре в тестове за други когнитивни способности, включително за работна памет и планиране.

В изследването са участвали 136 души. Броят им е малък и изследването не е рандомизирано, изтъква Стивън Бърджес от Кембриджския университет. Въпреки това разликите с незаразяваните според него са "удивителни". /БТА

CHF CHF 1 1.89243
GBP GBP 1 2.34167
RON RON 10 3.95517
TRY TRY 10 1.22252
USD USD 1 1.79648