Кога ще се вижда Съединяването на Юпитер и Сатурн от София

Наука 19.12.2020 08:50 Снимка: ДНЕС+

Кога ще се вижда Съединяването на Юпитер и Сатурн от София

Зимното слънцестоене, което ще настъпи на 21 декември, тази година ще съвпадне със съединяването на небосвода на Юпитер и Сатурн. Подобно астрономическо явление е могло да бъде наблюдавано от Земята преди цели 794 години, предава ТАСС, цитирана от БТА. 

Агенцията цитира пресслужбата на Московския планетариум. На 21 декември тази година Юпитер и Сатурн ще участват в уникален спектакъл. Планетите ще бъдат разделени едва с 6 ъглови минути, което се равнява на 1/5 от диска на Луната. Те ще могат да бъдат наблюдавани с невъоръжено око като ярка двойна звезда.

"Ярката звезда на слънцестоенето" е рядко съединяване в небосвода на двете планети-гиганти - Юпитер и Сатурн. За последен път подобен астрономически феномен е могъл да бъде наблюдаван от нашата планета на 4 март 1226 година

Астрономите наричат явлението "звездно слънцестоене", тъй като на 21 декември е именно денят на зимното слънцестоене.

На този ден Слънцето в София ще залезе в 16.56 часа и около 30 минути след това ще се забележи светлината на двете планети, отбелязват български астрономи. Това явление ще може да се наблюдава от цял свят, но Европа, включително и България, попада в най-добрата зона за наблюдение, като за нас това приближаване ще бъде най-голямо. Краят на "съединението" на Юпитер и Сатурн за българския наблюдател ще настъпи със залеза на двете светила - в 19.17 часа за София.

Астрономите отбелязват, че компютърни симулации на собствените движения на планетите от Слънчевата система показват, че такова изключително видимо приближаване на Юпитер и Сатурн се свързва с годината на появяването на Витлеемската звезда. Много е вероятно точно сближаването на тези две планети преди 2020 години да е именно знамението, предвестяващо надеждата за доброто тогава./БТА

CHF CHF 1 1.78029
GBP GBP 1 2.24671
RON RON 10 4.01196
TRY TRY 10 2.1691
USD USD 1 1.61359