Ключът към килограмите е мозъкът
Наука 16.10.2008 22:49
Затлъстяването може да е свързано с недостатъчна активност на центровете на удоволствие в мозъка, откриха психолози от университета в Тексас, цитирани от АФП.
Изследването, публикувано в четвъртък, доказва, че интензивността на реакция на мозъчните центрове показва, кои жени напълняват. Възможно е причината да е в поглъщането на повече храна, за да се осигури същата степен на задоволство като при нормалните хора, допускат авторите му, но това изследване е първото, разкриващо подобна връзка.
Феноменът е особено проявен при опитните субекти, чийто мозък поради генетична вариация произвежда по-малко допамин. Хормонът допамин осигурява връзката между невроните, мозъчните клетки и играе роля в желанието и усещането на удоволствие. Храненето отключва производството на допамин и степента на удоволствието е пропорционална на количеството произведен допамин.
Изследването е проведено сред 43 студентки на възраст от 18 до 22 години със среден индекс на телесната маса 28,6 и 33 непълнолетни със среден индекс на телесната маса 24,3. Участниците, чиито мозъчни центрове са показали най-слаба реакция, са имали най-висок индекс на телесната маса, както и генетичната вариация, отговорна за намалено производство на допамин.
Изследователите, чиито труд ще бъде публикуван в сп. "Science" на 17 октомври, подчертават, че промяната на начина на живот в комбинация с упражнения или медикаменти може да коригира недостига на удоволствие. /БГНЕС
Изследването, публикувано в четвъртък, доказва, че интензивността на реакция на мозъчните центрове показва, кои жени напълняват. Възможно е причината да е в поглъщането на повече храна, за да се осигури същата степен на задоволство като при нормалните хора, допускат авторите му, но това изследване е първото, разкриващо подобна връзка.
Феноменът е особено проявен при опитните субекти, чийто мозък поради генетична вариация произвежда по-малко допамин. Хормонът допамин осигурява връзката между невроните, мозъчните клетки и играе роля в желанието и усещането на удоволствие. Храненето отключва производството на допамин и степента на удоволствието е пропорционална на количеството произведен допамин.
Изследването е проведено сред 43 студентки на възраст от 18 до 22 години със среден индекс на телесната маса 28,6 и 33 непълнолетни със среден индекс на телесната маса 24,3. Участниците, чиито мозъчни центрове са показали най-слаба реакция, са имали най-висок индекс на телесната маса, както и генетичната вариация, отговорна за намалено производство на допамин.
Изследователите, чиито труд ще бъде публикуван в сп. "Science" на 17 октомври, подчертават, че промяната на начина на живот в комбинация с упражнения или медикаменти може да коригира недостига на удоволствие. /БГНЕС
![]() |
1 | 2.09247 |
![]() |
1 | 2.24989 |
![]() |
10 | 3.854 |
![]() |
100 | 4.16569 |
![]() |
1 | 1.69395 |
Последни новини
- 23:02 Хороскоп за сряда, 6 август 2025 г.
- 19:33 Съдът отказа да освободи под гаранция Шон "Диди" Комбс
- 19:26 Отварят за посетители фара на Шабла
- 19:18 Две фалшифицирани картини на Пикасо са продадени на търг в Германия
- 19:11 Китай показа нов десантен кораб
- 19:03 Александър Дугин: Тръмп е напълно луд!
- 18:55 6000 лв. за седмица семейна ваканция в Обзор: Как определят цените хотелите на Черноморието
- 18:48 Почина Стела Римингтън, обезсмъртена като М във филмите за Джеймс Бонд