Китайска сонда изпрати снимка на Земята и Луната на път за Марс

Наука 29.07.2020 10:12 Снимка: ДНЕС+

Китайска сонда изпрати снимка на Земята и Луната на път за Марс

Първата сонда на Китай до Марс изпрати снимка на Земята и Луната на път към Червената планета, обявиха от Националната космическа администрация на Китай, предаде АФП.

Снимката, която показва двете небесни тела като малки полумесеци в мрачния космос, е направена на 1,2 милиона километра от Земята три дни след стартирането на мисията Tianwen-1 в четвъртък, отбелязват от администрацията.

Този месец Китай се присъедини към САЩ и Обединените арабски емирства, които също изпратиха сонди до Марс, тъй като се възползват от период, при който Марс и Земята са на по-малко разстояние.

Мисията, чието име означава "Въпроси към Небесата", има за цел навлизане в марсианската орбита седем месеца след изстрелването и пускане на малък марсоход, който ще проучи повърхността на Червената планета.

Това е поредният напредък в космическата програма на Пекин, който изпрати два лунохода на Луната и създаде системата за сателитна навигация Beidou, която ще съперничи на американската GPS.

От Националната космическа администрация на Китай съобщиха, че Tianwen-1, който напусна гравитационното поле на Земята, в момента е в добри условия на полет и оперира нормално.

До вчера сондата е изминала най-малко 1,5 милиона километра от Земята, което е малка част от 55 милиона километра до Марс./news.bg

CHF CHF 1 1.81028
GBP GBP 1 2.16418
RON RON 10 4.04314
TRY TRY 10 2.30046
USD USD 1 1.6551