Изкуствените подсладители предразполагат към диабет и затлъстяване
Наука 18.09.2014 16:49
Изкуствените подсладители предразполагат към диабет някои хора, като нарушават начина, по който тялото обработва захарта. Това сочат резултатите от предварително изследване, направено предимно с мишки, предаде Асошиейтед прес.
Авторите изтъкват, че не дават никакви препоръки за използването на изкуствените подсладители на базата на изследването, в което е имало и някои експерименти с хора. То показва, че
подсладителите променят състава на нормалните полезни бактерии в организма.
Това пречи на тялото да се справя със захарта в храната, което може да доведе до високи нива на кръвната захар. Това нарушение, наричано глюкозна непоносимост, може да доведе до диабет.
Някои експерти, които не са участвали в изследването, призоваха резултатите да бъдат тълкувани предпазливо.
Джеймс Хил от университета на Колорадо изтъкна, че няма достатъчно данни за окончателен извод за изкуствените подсладители и евентуалната вреда от тях.
Според Янина Пепино от Вашингтонския университет в Сейнт Луис резултатите убедително показват, че подсладителите пречат на тялото да обработва захарта, като променят бактериите в храносмилателната система. Това според нея е ново доказателство, че подсладителите и захарта трябва да се използват умерено, особено от децата.
Изследването е направено със захарин, сукралоза и аспартам.
Резултатите от изследването са публикувани в сп. "Нейчър". /vesti.bg
Авторите изтъкват, че не дават никакви препоръки за използването на изкуствените подсладители на базата на изследването, в което е имало и някои експерименти с хора. То показва, че
подсладителите променят състава на нормалните полезни бактерии в организма.
Това пречи на тялото да се справя със захарта в храната, което може да доведе до високи нива на кръвната захар. Това нарушение, наричано глюкозна непоносимост, може да доведе до диабет.
Някои експерти, които не са участвали в изследването, призоваха резултатите да бъдат тълкувани предпазливо.
Джеймс Хил от университета на Колорадо изтъкна, че няма достатъчно данни за окончателен извод за изкуствените подсладители и евентуалната вреда от тях.
Според Янина Пепино от Вашингтонския университет в Сейнт Луис резултатите убедително показват, че подсладителите пречат на тялото да обработва захарта, като променят бактериите в храносмилателната система. Това според нея е ново доказателство, че подсладителите и захарта трябва да се използват умерено, особено от децата.
Изследването е направено със захарин, сукралоза и аспартам.
Резултатите от изследването са публикувани в сп. "Нейчър". /vesti.bg
![]() |
1 | 2.07559 |
![]() |
1 | 2.26868 |
![]() |
10 | 3.86535 |
![]() |
100 | 4.10014 |
![]() |
1 | 1.67552 |
Последни новини
- 21:57 Хороскоп за сряда, 20 август 2025 г.
- 19:35 "Топлофикация - София" спира топлата вода в редица квартали в периода от 1 до 9 септември
- 19:26 Валентин Вацев: Путин предложи на Тръмп цял нов свят. Русия ще се върне на Балканите и в България
- 19:18 Лавров похвали Тръмп и критикува европейците за подхода им за уреждане на конфликта в Украйна
- 19:13 Банките са готови да удължат срока за внасяне на пари без такса заради приемането на еврото
- 19:11 Руски стратегически бомбардировачи Ту-95МС извършиха планиран полет над Японско море
- 19:04 Захарова за финландския президент Стуб: Да действа срещу своите скорошни нацистки съюзници!
- 19:01 Кремъл: Путин информира саудитския престолонаследник за разговорите си с Тръмп