Избелването на коралите опустошава рифове край Бали

Наука 08.07.2024 15:13 Снимка: ДНЕС+

Избелването на коралите опустошава рифове край Бали

"Честотата на масовото избелване на корали край Бали е съкрушително", каза индонезийският природозащитниик Ньоман Сугиарто, който от 16 години работи по опазването им, предаде БТА, като се позова на информация от Reuters.

90% от коралите, отгледани от Сугиарто по рифове, близо до селото му в Бондалем, на северния бряг на Бали, са се избелили през декември миналата година. "Всичко беше бяло. Бяхме шокирани и, разбира се, това също се отрази негативно на коралите, които засадихме. Не само естествените", сподели още 51-годишният Сугиарто.

Когато той започва проекти за опазване на коралите през 2008 г., му казват, че те могат да задържат живите водорасли, които им дават цвят, 10 до 20 години. Въпреки това кораловите рифове край Бондалем са избелели по-бързо. Според него това се дължи на по-високите температури на морето, предизвикани от изменението на климата. Избелването възниква, когато коралите изхвърлят цветните водорасли, живеещи в тъканите им. Без водораслите стават бледи и са уязвими на глад, болести или смърт.

През април американското Национално управление по изследване на океаните и атмосферата съобщи, че повече от 54% от рифовите зони в Световния океан са подложени на топлинен стрес на ниво избелване, четвъртото глобално избелване за последните три десетилетия.

Индонезия има около 5,1 млн. хектара коралови рифове - 18% от общия брой на световните рифове, сочат данни на Министерството на туризма на страната.

"Избелването на коралите в Бали в края на 2023 г. е причинено главно от повишаването на температурата на водата, дължащо се на явлението Ел Ниньо", каза Мартен Уели, съветник по опазване на морските ресурси в Центъра на Кораловия триъгълник. Индонезия преживя най-тежкия си сух сезон през миналата година от 2019 г. насам, дължащ се на Ел Ниньо.

Въпреки че коралите в Индонезия са по-устойчиви и по-бързо се възстановяват, Мартен смята, че това няма да е достатъчно, за да издържат на повишаването на температурата на океана.

CHF CHF 1 2.01778
GBP GBP 1 2.33073
RON RON 10 3.93725
TRY TRY 100 5.4048
USD USD 1 1.78876