Исторически успех за ученик от СМГ в сферата на изкуствения интелект

Наука 27.09.2023 14:04 Снимка: ДНЕС+

Исторически успех за ученик от СМГ в сферата на изкуствения интелект

Ученикът от Софийската математическа гимназия (СМГ) "Паисий Хилендарски" Георги Пашалиев постига исторически успехи за България в сферата на изкуствения интелект, съобщи пресцентърът на Министерството на образованието и науката (МОН).  

Миналото лято младежът, който през тази година ще бъде в 12-и клас, е стажант в един от най-добрите университети в света - ETH в Цюрих. Там той работи под ръководството на д-р Никола Константинов, който от тази година е изследовател в Института за компютърни науки, изкуствен интелект и технологии към Софийския университет "Св. Климент Охридски" - INSAIT, както и с проф. Мартин Вечев и Флориан Дорнер, докторант в института "Макс Планк". Темата на стажа е разработване на нови алгоритми за споделяне на данни с цел създаване на по-надежден изкуствен интелект. Благодарение на стратегическото партньорство между швейцарското висше училище и българския институт INSAIT, това лято Георги продължава работата си в София.

Преди дни идва и първата голяма новина, свързана с младежа. След усилена работа, започнала през лятото на 2022 г., ученикът записва името си сред авторите на NeurIPS - най-реномираната научна конференция за изкуствен интелект в света и в топ 10 измежду всички сфери на науката. Така за първи път в историята български ученик участва с публикация на форум от такъв ранг в тази сфера.

За да може повече български деца да имат същата уникална възможност като Георги, и то тук - в България, INSAIT разработва собствена програма, която дава възможност на най-добрите български ученици да участват в научни изследвания на световно ниво в София. Програмата носи името STARS, съкратено от английски: Science, Technology and AI Research Internship for High-School Students. Програмата е уникална, тъй като в продължение на 8-10 седмици учениците не само работят заедно с реномирани учени по едни от най-актуалните теми в изкуствения интелект, но и активно участват във всички дискусии в института.

CHF CHF 1 1.98461
GBP GBP 1 2.28258
RON RON 10 3.93116
TRY TRY 100 5.59045
USD USD 1 1.80361