Гроздето в борбата с артериалната хипертония

Наука 02.11.2008 20:13

Консумацията на грозде не само се асоциира с понижение на кръвното налягане, но и с подобрение на функцията на сърцето. Тази негова роля се отдава на наличието на антиоксиданти в него. Засега събраните данни са въз основа на проведеди сред лабораторни мишки изследвания и са наложителни допълнителни проучвания.

При експеримента е наблюдаван ефектът от консумацията на грозде, преработен под фирмата на прах, съчетана с диетичен режим беден или богат на сол. Последната е била наложителна във връзка с индуцирането на хипертония при мишките. След 18 седмици, се оказва, че включването на грозде в режима не само намалява кръвното налягане, но и подобрява сърдечната функция, редуцитра възпалението, ограничава данните за мускулна увреда.

Мишките, при които е прилаган антихипертензивен препарат са били с по-ниско налягане, но не е регистирано подобрение в сърдечния статус. Включването на гроздето в хранителния режим има полза, различна от тази при консумацията на плодове и зеленчуци изобщо, заключават специалисти. /Пулс.бг

CHF CHF 1 2.09247
GBP GBP 1 2.24989
RON RON 10 3.854
TRY TRY 100 4.16569
USD USD 1 1.69395