Големият бариерен риф преминава през най-тежкия си период на избелване досега

Наука 17.04.2024 16:28 Снимка: АР/БТА

Големият бариерен риф преминава през най-тежкия си период на избелване досега

Новото побеляване беше обявено през март. Това е петото подобно явление за осем години

Големият бариерен риф в Австралия преминава през най-тежкия си период на избелване досега, съобщи АФП, позовавайки се на изявление на службата за управление на морския парк. Причината за избелването са климатичните промени.

В съобщението си властите уточняват, че ефектът върху коралите от повишаване на температурата на водата в настоящия период е най-видимият досега.

Новото побеляване беше обявено през март. Това е петото подобно явление за осем години.

Големият бариерен риф се простира на 2300 км и е определян като най-голямата структура от живи организми в света. Състои се от над 600 вида корали, които представляват естествен хабитат на 1625 вида риби.

Според наблюденията около 730 колонии от 1000 наблюдавани са побелели.

Феноменът на побеляването се провокира от повишаването на океанските температури, което води до увреждане на водораслите, придаващи цвят на коралите. Ако температурите останат високи, коралите стават напълно бели и умират.

В много райони на морския парк коралите са изложени на екстремно високи температури, подчерта службата за управление на парка. През 2023-2024 г. лятото в Южното полукълбо беше второто най-топло в историята на наблюдавания регион.

Големият бариерен риф е невероятна екосистема и независимо от факта, че ни показва своята устойчивост, това лято беше много тежко, каза Роджър Бийдън, научен ръководител на службата за наблюдение на морския парк.

Журналисти на АФП са посетили най-засегнатите от побеляването зони. В района на остров Лизард, намиращ се на североизток от брега, 80 процента от коралите са побелели в рамките на това лято.

Ан Хогет e морски биолог и живее на о. Лизард от 33 години. По думите й по времето на установяването й побеляване се е наблюдавало веднъж на десет години. Днес то се случва всяка година в различен мащаб. "Все още не знаем дали коралите ще могат да се възстановят", каза тя.

Австралия е инвестирала около 5 млрд. австралийски долара (3 млрд. евро) за подобряване на качествата на водата и ограничаване на ефектите от климатичните промени с цел защита на застрашените видове. През август 2023 г. ЮНЕСКО обяви вписването на Големия бариерен риф в списъка на застрашеното световно наследство.

В същото време Австралия е и една от държавите, емитиращи най-много парникови газове, и една от най-големите износителки на природен газ и въглища.

Побеляването на коралите не се наблюдава само в Австралия. В понеделник американското Национално управление по изследване на океаните и атмосферата (NOAA) обяви, че планетата преминава през второто най-голямо побеляване на корали за последните 10 години.

Още по темата

CHF CHF 1 2.05143
GBP GBP 1 2.3227
RON RON 10 3.9295
TRY TRY 100 5.60689
USD USD 1 1.83027

Водещите новини